Och just nu provkörs till och med ett testfordon på Volvo som är 32 meter långt.
I Sverige och Finland är timmerbilar tillåtna upp till 24 meter. I Norge är tillåten längd 22 m och inom EU bara 18,75 meter.
Testfordonet som nu finns hos Volvo ska kunna väga upp mot 90 ton med last och har tio axlar. Idag har de största timmerbilarna sju.
Testet av 32-metersbilen ingår i Skogforsks projekt ETT — En Trave Till. Forskarna vill ta reda på hur längre och tyngre timmerbilar och större last kommer att påverka transportkostnader och vilka miljökonsekvenserna blir. Lasten skulle kunna öka med cirka 15 ton, eller med 25 procent.
Det säger sig självt att antalet fordon blir färre om man ökar lasten med 25 procent. Och då bör även koldioxidutsläppen minska.
— ETT ska utreda det här — och vilka andra konsekvenser som större bilar får, säger projektledare Claes Löfroth på Skogforsk.
Det är många andra aspekter som också måste kartläggas. Hur tar sig en större bil fram på skogsbilvägarna? Och hur ska körsättet anpassas till olika vägar? Hur går ett sådant ekipage att svänga och backa?
— Om vi kan lägga på en trave till på timmerbilen, cirka 15 ton, så blir alltså miljöeffekterna positiva, det är vår hypotes. Men även olyckorna minskar eftersom det innebär färre bilar på vägarna, menar Löfroth. Jag provkörde det här stora testekipaget nyligen och det var en mycket speciell känsla, ett stort ansvar, men egentligen inte svårare att köra än nuvarande mindre timmerbilar.
Läs mer i senaste SKOGEN, 5/08.
Text: Lars Åkerman larsakerman@telia.com