Marknadens krav på de sågade trävarorna styr allt tydligare apteringen i skogen. Man vill ha färre men längre stockar. Då behövs mindre plats i bygghandelns lager, samtidigt som det ökar flexibiliteten när brädorna kommer fram till byggplatsen.
Henrik Jönsson som är Norrskogs chef för träprodukter understryker betydelsen av det här: Långa stockar ger större avsmalning, vilket blir mer påtagligt ju längre norrut man kommer. Det innebär också större spill – större bakar som ofta blir flis till lägre priser. Det är något som föreningarnas medlemmar måste bli mer och mer medvetna om, menar han.
Det blir en svår balansgång mellan medlemmens intresse och marknadens, kan vi konstatera.
Efter fyra månader i eget spår följde Billerud Korsnäs i Norrbotten med sänkningarna igen. I vår jämförprislista syns det inte på bolagets kustlista, listan är ny och har bytt namn. Vad som skett är att längdkorrektionen har ändrats. Längre stockar betalas bättre. Det är en företeelse som nu gäller alla köpare i norr. En lång stock betalas över hundra kronor mer per kubikmeter (fub eller to) än en kort med samma diameter.
Hos Södra däremot är inte prisskillnaden alls lika stor mellan korta och långa stockar. Där hamnar skillnaden på trettio till fyrtio kronor per kubikmeter fub.
Diskussionerna om påslagen fortsätter. Norrskog talar exakt om hur stora volympremierna är – 1 500 m3fub ger 15 kronor mer per fub – medan Södra inte vill berätta hur stora deras påslag är.
Är det inte dags att också börja berätta om hur stora övriga premier är? Är du en bra leverantör kan påslaget på massaveden i Sydsverige vara minst 35 kronor per fub, samtidigt som Södra nu har infört en gallringspremie från februari på 25 kronor per fub.
Nu kan vi också konstatera att även Sveaskog sänker sina priser i Mellan- och Sydsverige. Det statliga bolaget har legat kvar med högre priser sedan mer än ett år tillbaka, men på februarilistorna är listpriset kring 20 kronor lägre per kubikmeter to.
I SKOGENs jämförprislistor går det utmärkt att studera hur Sveaskogs sänkningar slår igenom på en genomsnittlig slutavverkning.
Avslutningsvis noterar vi att sågverkens leveranser steg fyra procent under 2015. Det låter bra, men tittar man på vinsterna för sågade trävaror såg året inte lika bra ut.
Text: Lars Åkerman
SKOGEN 2/2016