Länge leve alternativa fakta

27 april 2017 Okej, inte särskilt många kom och tittade på president Donald Trumps installation i januari. Men hans kampanjchef Kellyanne Conway förtjänar ett erkännande. Hennes lansering av uttrycket ”alternativa fakta” har berikat språket världen över. Tänk att vi stöter på dessa fakta varenda dag utan att de har haft ett namn. Och då tänker jag inte på osanningar och lögner, de har redan sina namn.

Nyligen var jag inblandad i en liten nätdiskussion som utgick från någons påstående om att blandskogen håller på att ta slut. Hur kan man påstå det, undrade jag och letade efter fakta hos Riksskogstaxeringen. 

Tidningen SKOGEN 4/2017Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Men vad skulle jag egentligen motbevisa? Vad hade debattören egentligen sagt? Att blandskogen tar slut i världen? I Sverige? Eller runt hans hus? Och tyckte debattören att en granskog med fem procent tall är en blandskog? Eller krävdes hälften löv?

Visst kan man hitta verkliga fakta som säger att blandskogen ökar. Men också att den minskar. Riksskogstaxeringen erbjuder ett överflöd av alternativa ­fakta.
Välj alltså vilka fakta du vill, beroende på vad du vill. Det gör alla andra. Välj bara rätt ord, rätt definition, rätt källa eller rätt jämförelsetal.

En annan färsk diskussion gällde den svenska turismens betydelse jämfört med skogsnäringens. Mot skogens omsättning på 250 miljarder ställde jag fyra miljarder för naturturismen. ”Men naturturismen omsätter ju 100 miljarder”, påpekade någon. Siffrorna visade sig komma från samma forskare, bara att de hade definierat naturturismen olika i två skilda studier. I den senare ­ingick bland annat segelbåtar, barnens snöpulkor och svenskars friluftsliv utomlands.

Hur mycket gammal skog finns det i Sverige? Den bara ökar och ökar, säger de som tycker att 140-årig skog är gammal. Den bara minskar och minskar, svarar de som ställer andra krav. Så slår vi varandra i huvudet med ­fakta om skogens klimatnytta, hyggenas utbredning, mängden skyddad skog, i frågor om skatter, virkespriser och bästa skogsskötseln.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareOch hur mycket skog har vi? Mer än någonsin? Snart ingen alls, säger de som tycker att definitionen på skog är ”artrikare”. Var och en sin egen definitions högljudda smed.

Att grunda sina åsikter på fakta är viktigt, även i den skogliga debatten. Att reda ut vilka fakta som har med saker att göra är ännu ­viktigare. Men viktigast av allt är att ­vinna hjärtan.

SKOGEN 4/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb