Länge leve alternativa fakta

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Okej, inte särskilt många kom och tittade på president Donald Trumps installation i januari. Men hans kampanjchef Kellyanne Conway förtjänar ett erkännande. Hennes lansering av uttrycket ”alternativa fakta” har berikat språket världen över. Tänk att vi stöter på dessa fakta varenda dag utan att de har haft ett namn. Och då tänker jag inte på osanningar och lögner, de har redan sina namn.

Nyligen var jag inblandad i en liten nätdiskussion som utgick från någons påstående om att blandskogen håller på att ta slut. Hur kan man påstå det, undrade jag och letade efter fakta hos Riksskogstaxeringen. 

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 4/2017Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för endast 99 kr. Tillgång till digitala utgåvor ingår»
Men vad skulle jag egentligen motbevisa? Vad hade debattören egentligen sagt? Att blandskogen tar slut i världen? I Sverige? Eller runt hans hus? Och tyckte debattören att en granskog med fem procent tall är en blandskog? Eller krävdes hälften löv?

Visst kan man hitta verkliga fakta som säger att blandskogen ökar. Men också att den minskar. Riksskogstaxeringen erbjuder ett överflöd av alternativa ­fakta.
Välj alltså vilka fakta du vill, beroende på vad du vill. Det gör alla andra. Välj bara rätt ord, rätt definition, rätt källa eller rätt jämförelsetal.

En annan färsk diskussion gällde den svenska turismens betydelse jämfört med skogsnäringens. Mot skogens omsättning på 250 miljarder ställde jag fyra miljarder för naturturismen. ”Men naturturismen omsätter ju 100 miljarder”, påpekade någon. Siffrorna visade sig komma från samma forskare, bara att de hade definierat naturturismen olika i två skilda studier. I den senare ­ingick bland annat segelbåtar, barnens snöpulkor och svenskars friluftsliv utomlands.

Hur mycket gammal skog finns det i Sverige? Den bara ökar och ökar, säger de som tycker att 140-årig skog är gammal. Den bara minskar och minskar, svarar de som ställer andra krav. Så slår vi varandra i huvudet med ­fakta om skogens klimatnytta, hyggenas utbredning, mängden skyddad skog, i frågor om skatter, virkespriser och bästa skogsskötseln.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareOch hur mycket skog har vi? Mer än någonsin? Snart ingen alls, säger de som tycker att definitionen på skog är ”artrikare”. Var och en sin egen definitions högljudda smed.

Att grunda sina åsikter på fakta är viktigt, även i den skogliga debatten. Att reda ut vilka fakta som har med saker att göra är ännu ­viktigare. Men viktigast av allt är att ­vinna hjärtan.

SKOGEN 4/2017

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons