Lång stock kan löna sig

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Skördare med lång stock
Längre stockar från skogen som skannas och kapas vid sågverken ökar virkets värde, visar Ida Kihlgren i ett examensarbete vid SLU. Foto: Per Ericsson
APTERING. Att köra ut längre stockar ur skogen och röntga dem vid industrin kan göra det möjligt att optimera apteringen och öka virkesvärdet, visar ett examensarbete från jägmästarutbildningen.
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 10/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Träd som avverkas apteras i längder av skogsmaskinen redan ute i skogen. Men tänk om man inte skulle göra så, utan köra längre stockar till sågverket och kapa dem där? Skulle man få ut ett högre värde av varje träd? 
Den frågan gick Ida Kihlgren från Ragunda och funderade över under jägmästarutbildningen vid SLU i Umeå.

Annons
Annons

Ida Kihlgren Foto: Matilda KihlgrenIda Kihlgren Foto: Matilda KihlgrenOch svaret blev ja. Ida visar i sitt exa­mens­arbete att det inte bara är fullt möjligt, utan även kan ge stora vinster till de svenska skogsindustrierna.
– Dagens kortvirkesmetod, alltså att kapa de avverkade ­träden ute i skogen, skapades långt innan skogsmaskinernas tid och var till för att underlätta det tunga, manuella arbetet. Men med modern teknik är det egentligen överspelat, säger Ida Kihlgren som efter jägmästarexamen nu är aspirant på SCA.

I undersökningen visar hon att det finns ekonomiska fördelar med att ta ut längre stockar från skogen som sedan skannas i en datortomograf vid sågverket och därpå kapas utifrån vad skanningen visar. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 10/2020

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons