Lång stock kan löna sig

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Skördare med lång stock
Längre stockar från skogen som skannas och kapas vid sågverken ökar virkets värde, visar Ida Kihlgren i ett examensarbete vid SLU. Foto: Per Ericsson
APTERING. Att köra ut längre stockar ur skogen och röntga dem vid industrin kan göra det möjligt att optimera apteringen och öka virkesvärdet, visar ett examensarbete från jägmästarutbildningen.
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 10/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Träd som avverkas apteras i längder av skogsmaskinen redan ute i skogen. Men tänk om man inte skulle göra så, utan köra längre stockar till sågverket och kapa dem där? Skulle man få ut ett högre värde av varje träd? 
Den frågan gick Ida Kihlgren från Ragunda och funderade över under jägmästarutbildningen vid SLU i Umeå.

Annons
Annons

Ida Kihlgren Foto: Matilda KihlgrenIda Kihlgren Foto: Matilda KihlgrenOch svaret blev ja. Ida visar i sitt exa­mens­arbete att det inte bara är fullt möjligt, utan även kan ge stora vinster till de svenska skogsindustrierna.
– Dagens kortvirkesmetod, alltså att kapa de avverkade ­träden ute i skogen, skapades långt innan skogsmaskinernas tid och var till för att underlätta det tunga, manuella arbetet. Men med modern teknik är det egentligen överspelat, säger Ida Kihlgren som efter jägmästarexamen nu är aspirant på SCA.

I undersökningen visar hon att det finns ekonomiska fördelar med att ta ut längre stockar från skogen som sedan skannas i en datortomograf vid sågverket och därpå kapas utifrån vad skanningen visar. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 10/2020

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons