”Landsbygdens röst behövs mer än någonsin”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Per Ericsson, SKOGENbild.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. LRF Media säljer av sin magasinsverksamhet. ”Det är trist att den gröna näringens kraftfullaste medieaktör backar från mötet med den allt mer urbana majoriteten av svenskar”, skriver Anders Ahlberg, medieanalytiker Föreningen Skogen.

LRF Media säljer sin magasinsverksamhet och koncentrerar sig helt på att ”bli ett landsbygdens och det gröna näringslivets mediehus för att skapa bästa förutsättningar för medlemsnytta och lönsamhet.”

Annons
Annons

Land, Land Lantbruk med Skogsland, ATL och Lantmannen är givet kärnverksamheten och det som fanns med när den expansiva satsningen drogs igång för två decennier sedan.

Samtidigt är det trist att den gröna näringens kraftfullaste medieaktör backar från mötet med den allt mer urbana majoriteten svenskar.

Expansionen av LRF Media skedde under devisen ”det goda livet på landet”. Runt framgångsrika kombinationen Land och Land Lantbruk startades magasin som Gods & gårdar och Lantliv som konkurrerade med de andra förlagens livsstilstidningar. Fler titlar kom till och snart köpte LRF Media samman ett kalejdoskop av tidningar på en rad populära områden – en del med uppenbart svag anknytning till livet på landet.

Omfattande köp frestar på lönsamheten. När LRF Media blivit ett av de största förlagen slog den digitala förändringen igenom så pass starkt att siffrorna blev våldsamt röda. Det fanns definitivt inga synergieffekter att vinna.

Och avvecklingen drog igång. Den som nu når en sorts yttersta konsekvens – tillbaka till kärnaffären. Frågan är om inte ett par egna barn åker ut med badvattnet.

Tyvärr kan inte verkligheten omkring medierna backas. På de 20 år som gått under LRF Medias satsning, har avståndet mellan en majoritet av svenska folket och skogsbruk och lantbruk bara ökat. Kunskaperna om de gröna näringarna har eroderat och kopplingen försvunnit med rationaliseringar och sammanslagningar. Farmor och farfar bor inte längre på en gård.

Behovet av medier som kan väcka intresse för såväl tallens livscykel som mjölkens ursprung och kons välbefinnande är större än någonsin. En vidaresatsning på några av magasinen nära det goda livet på landet hade varit att önska sig.

Anders Ahlberg, medieanalytiker Föreningen Skogen.

 

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons