”Landsbygdens röst behövs mer än någonsin”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Per Ericsson, SKOGENbild.
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. LRF Media säljer av sin magasinsverksamhet. ”Det är trist att den gröna näringens kraftfullaste medieaktör backar från mötet med den allt mer urbana majoriteten av svenskar”, skriver Anders Ahlberg, medieanalytiker Föreningen Skogen.

LRF Media säljer sin magasinsverksamhet och koncentrerar sig helt på att ”bli ett landsbygdens och det gröna näringslivets mediehus för att skapa bästa förutsättningar för medlemsnytta och lönsamhet.”

Annons
Annons

Land, Land Lantbruk med Skogsland, ATL och Lantmannen är givet kärnverksamheten och det som fanns med när den expansiva satsningen drogs igång för två decennier sedan.

Samtidigt är det trist att den gröna näringens kraftfullaste medieaktör backar från mötet med den allt mer urbana majoriteten svenskar.

Expansionen av LRF Media skedde under devisen ”det goda livet på landet”. Runt framgångsrika kombinationen Land och Land Lantbruk startades magasin som Gods & gårdar och Lantliv som konkurrerade med de andra förlagens livsstilstidningar. Fler titlar kom till och snart köpte LRF Media samman ett kalejdoskop av tidningar på en rad populära områden – en del med uppenbart svag anknytning till livet på landet.

Omfattande köp frestar på lönsamheten. När LRF Media blivit ett av de största förlagen slog den digitala förändringen igenom så pass starkt att siffrorna blev våldsamt röda. Det fanns definitivt inga synergieffekter att vinna.

Och avvecklingen drog igång. Den som nu når en sorts yttersta konsekvens – tillbaka till kärnaffären. Frågan är om inte ett par egna barn åker ut med badvattnet.

Tyvärr kan inte verkligheten omkring medierna backas. På de 20 år som gått under LRF Medias satsning, har avståndet mellan en majoritet av svenska folket och skogsbruk och lantbruk bara ökat. Kunskaperna om de gröna näringarna har eroderat och kopplingen försvunnit med rationaliseringar och sammanslagningar. Farmor och farfar bor inte längre på en gård.

Behovet av medier som kan väcka intresse för såväl tallens livscykel som mjölkens ursprung och kons välbefinnande är större än någonsin. En vidaresatsning på några av magasinen nära det goda livet på landet hade varit att önska sig.

Anders Ahlberg, medieanalytiker Föreningen Skogen.

 

Publicerad:
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons