Länder lär AI av varandra

5 april Sverige, Ukraina, Lettland och Finland samarbetar för att lära av varandra hur digitala tjänster kan förbättra skogsbruket. Nästa vecka träffas parterna i Småland.

Länder lär AI av varandra
Foto: Skogsstyrelsen.

Förutom regelbundna digitala möten anordnas även fysiska träffar.

Den 9 – 10 april kommer representanter för ländernas skogsmyndigheter respektive kommunskogar till Växjö och Jönköping. De inbjuds till en konferens där forskare och andra experter på digitalisering och AI medverkar. Talarna kommer från svenska universitet, myndigheter samt skogs- och teknikbolag.

– Vi står inför stora utmaningar när det gäller digitaliseringens alla möjligheter att bidra till ett hållbart nyttjande av skogens resurser. Kan vi då hjälpas åt, lära av varandra och hitta samordningseffekter över gränserna kan vi tillsammans ta stora kliv framåt mot det som är framtiden, säger Daniel Thorell, projektledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Satsningen inleddes under 2023 under namnet Digifor (Digitalisation and benefits to our Forests). Skogsstyrelsen leder arbetet och det är skogsmyndigheten i Ukraina och Finland samt Rigas kommunskogar, Lettland, som deltar i utbytet.

Varje månad hålls en digital workshop på ett visst ämne, till exempel satellitbilder, laserdata, visualisering och användning av drönare. Målet är dels att lära av varandra om befintlig teknik, dels att identifiera ämnesområden som deltagarna vill utveckla och fördjupa samarbetet kring efter att projektet är slut i november 2024. Länderna kommer gemensamt också att identifiera digitala teknologier för vidareutveckling i ett mer långsiktigt samarbete.

Nästa gång man träffas blir i Riga i september. Finansiärer av projektet är Svenska institutet och Skogsstyrelsen

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb