"Lågvattenmärke i skogsdebatten!"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen, har sett en hel del skamgrepp inom svensk skogsdebatt. Men nu har hon stött på lågvattenmärket!

Jag trodde att jag hade sett de flesta skamgrepp som gick att ta i svensk skogsdebatt. Jag minns från de senaste åren särskilt:

Annons
Annons

 • Hätska debattartiklar där Skydda Skogens företrädare spydde galla över skogsbruket. Ord som ”perversa”, ”groteska”, ”brutala”, ”sjukt” och ”rena lögner” anslog ett tonläge som omöjliggjorde konstruktiva diskussioner.
 • Annonsen med den gråtande björnen som inte kunde hitta några blåbär i södra Sverige på grund av det ”oansvariga skogsbruket”. Dess glans falnade dock när fakta lyftes fram om att a) björnar normalt inte finns i södra Sverige och b) blåbärsriset inte minskade i Götaland.
 • Annonskampanjen på SJ-tågen om ”Nils Holgerssons ganska värdelösa resa genom Sverige”. Den anspelade på att om Nils Holgersson skulle göra sin resa idag skulle han inte känna igen sig bland hyggen och en sönderhuggen skog. Ett historielöst grepp för på Nils Holgerssons tid,  i början av 1900-talet, var skogstillståndet rent miserabelt. Småland låg kalhugget, i Halland bredde ljunghedarna ut sig och i Bergslagen hade många masugnar kallnat på grund av att skogen var slut.
 • Sen kom ”Sverige ser inte längre ut som du tror”. En film där Naturskyddsföreningens pilgrimsfalk sågs färdas över gigantiska kala hyggen ackompanjerad av nostalgisk dansbanemusik från västra Sveriges småbrukarbygder. Puuuh!

Ändå var inte botten nådd. Under våren 2016 kom det riktiga lågvattenmärket. Björn Olin gav tillsammans med Skydda Skogens Björn Mildh ut en film där man dels angriper Skogsstyrelsens nye generaldirektör Herman Sundqvist, dels uppmanar omvärlden till att bojkotta svenska skogsprodukter. Korta sekvenser ur en intervju med Herman Sundqvist upprepas och har klippts ihop med flygbilder över jättelika kalhyggen. Texter på engelska är inlagda i bilden. Där står bland annat att ”lögner och bedrägerier(el. villfarelser) är normen i svenskt skogsbruk”. Jag tycker snarare att det är filmen som präglas av villfarelser. Med ett sjaskigt grepp får man en klok persons uttalanden att framstå som falska. Jag tycker att Herman Sundqvists bloggreaktion på detta är synnerligen balanserad. Själv går jag i taket över dylikt fulspel.

Filmen avslutas med en uppmaning att undvika svenska skogsprodukter. Filmen finns på den här länken men jag rekommenderar den inte för dig som vet att den förnybara skogsråvaran är viktig för framtidens bioekonomi, särskilt inte om du redan innan har högt blodtryck eller känslig mage.

 

MARIANNE ERIKSSON
styrelseledamot Föreningen Skogen

 

 

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons