"Lågvattenmärke i skogsdebatten!"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen, har sett en hel del skamgrepp inom svensk skogsdebatt. Men nu har hon stött på lågvattenmärket!

Jag trodde att jag hade sett de flesta skamgrepp som gick att ta i svensk skogsdebatt. Jag minns från de senaste åren särskilt:

Annons
Annons

 • Hätska debattartiklar där Skydda Skogens företrädare spydde galla över skogsbruket. Ord som ”perversa”, ”groteska”, ”brutala”, ”sjukt” och ”rena lögner” anslog ett tonläge som omöjliggjorde konstruktiva diskussioner.
 • Annonsen med den gråtande björnen som inte kunde hitta några blåbär i södra Sverige på grund av det ”oansvariga skogsbruket”. Dess glans falnade dock när fakta lyftes fram om att a) björnar normalt inte finns i södra Sverige och b) blåbärsriset inte minskade i Götaland.
 • Annonskampanjen på SJ-tågen om ”Nils Holgerssons ganska värdelösa resa genom Sverige”. Den anspelade på att om Nils Holgersson skulle göra sin resa idag skulle han inte känna igen sig bland hyggen och en sönderhuggen skog. Ett historielöst grepp för på Nils Holgerssons tid,  i början av 1900-talet, var skogstillståndet rent miserabelt. Småland låg kalhugget, i Halland bredde ljunghedarna ut sig och i Bergslagen hade många masugnar kallnat på grund av att skogen var slut.
 • Sen kom ”Sverige ser inte längre ut som du tror”. En film där Naturskyddsföreningens pilgrimsfalk sågs färdas över gigantiska kala hyggen ackompanjerad av nostalgisk dansbanemusik från västra Sveriges småbrukarbygder. Puuuh!

Ändå var inte botten nådd. Under våren 2016 kom det riktiga lågvattenmärket. Björn Olin gav tillsammans med Skydda Skogens Björn Mildh ut en film där man dels angriper Skogsstyrelsens nye generaldirektör Herman Sundqvist, dels uppmanar omvärlden till att bojkotta svenska skogsprodukter. Korta sekvenser ur en intervju med Herman Sundqvist upprepas och har klippts ihop med flygbilder över jättelika kalhyggen. Texter på engelska är inlagda i bilden. Där står bland annat att ”lögner och bedrägerier(el. villfarelser) är normen i svenskt skogsbruk”. Jag tycker snarare att det är filmen som präglas av villfarelser. Med ett sjaskigt grepp får man en klok persons uttalanden att framstå som falska. Jag tycker att Herman Sundqvists bloggreaktion på detta är synnerligen balanserad. Själv går jag i taket över dylikt fulspel.

Filmen avslutas med en uppmaning att undvika svenska skogsprodukter. Filmen finns på den här länken men jag rekommenderar den inte för dig som vet att den förnybara skogsråvaran är viktig för framtidens bioekonomi, särskilt inte om du redan innan har högt blodtryck eller känslig mage.

 

MARIANNE ERIKSSON
styrelseledamot Föreningen Skogen

 

 

Publicerad:
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons