"Lågvattenmärke i skogsdebatten!"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen, har sett en hel del skamgrepp inom svensk skogsdebatt. Men nu har hon stött på lågvattenmärket!

Jag trodde att jag hade sett de flesta skamgrepp som gick att ta i svensk skogsdebatt. Jag minns från de senaste åren särskilt:

Annons
Annons

 • Hätska debattartiklar där Skydda Skogens företrädare spydde galla över skogsbruket. Ord som ”perversa”, ”groteska”, ”brutala”, ”sjukt” och ”rena lögner” anslog ett tonläge som omöjliggjorde konstruktiva diskussioner.
 • Annonsen med den gråtande björnen som inte kunde hitta några blåbär i södra Sverige på grund av det ”oansvariga skogsbruket”. Dess glans falnade dock när fakta lyftes fram om att a) björnar normalt inte finns i södra Sverige och b) blåbärsriset inte minskade i Götaland.
 • Annonskampanjen på SJ-tågen om ”Nils Holgerssons ganska värdelösa resa genom Sverige”. Den anspelade på att om Nils Holgersson skulle göra sin resa idag skulle han inte känna igen sig bland hyggen och en sönderhuggen skog. Ett historielöst grepp för på Nils Holgerssons tid,  i början av 1900-talet, var skogstillståndet rent miserabelt. Småland låg kalhugget, i Halland bredde ljunghedarna ut sig och i Bergslagen hade många masugnar kallnat på grund av att skogen var slut.
 • Sen kom ”Sverige ser inte längre ut som du tror”. En film där Naturskyddsföreningens pilgrimsfalk sågs färdas över gigantiska kala hyggen ackompanjerad av nostalgisk dansbanemusik från västra Sveriges småbrukarbygder. Puuuh!

Ändå var inte botten nådd. Under våren 2016 kom det riktiga lågvattenmärket. Björn Olin gav tillsammans med Skydda Skogens Björn Mildh ut en film där man dels angriper Skogsstyrelsens nye generaldirektör Herman Sundqvist, dels uppmanar omvärlden till att bojkotta svenska skogsprodukter. Korta sekvenser ur en intervju med Herman Sundqvist upprepas och har klippts ihop med flygbilder över jättelika kalhyggen. Texter på engelska är inlagda i bilden. Där står bland annat att ”lögner och bedrägerier(el. villfarelser) är normen i svenskt skogsbruk”. Jag tycker snarare att det är filmen som präglas av villfarelser. Med ett sjaskigt grepp får man en klok persons uttalanden att framstå som falska. Jag tycker att Herman Sundqvists bloggreaktion på detta är synnerligen balanserad. Själv går jag i taket över dylikt fulspel.

Filmen avslutas med en uppmaning att undvika svenska skogsprodukter. Filmen finns på den här länken men jag rekommenderar den inte för dig som vet att den förnybara skogsråvaran är viktig för framtidens bioekonomi, särskilt inte om du redan innan har högt blodtryck eller känslig mage.

 

MARIANNE ERIKSSON
styrelseledamot Föreningen Skogen

 

 

Publicerad:
 • Hjälp till att göra rutan säker

  Kör du skogsmaskin och har råkat ut för att säkerhetsrutan oväntat spricker? I så kan din erfarenhet bidra till att lösa ett mysterium - och minska risken för olyckor.
 • Annons
 • ”Prispress kan blåsa bort ungas framtidstro”

  SKOGENdebatt. Jag fick förfrågan om att skriva en krönika om ungas framtidstro inom skogsmaskinsbranschen. Sanningen är att den är ljus idag – men kan vara bortblåst i morgon. Det skriver Julia Björnfot, lärare på naturbruksgymnasium.
 • Arvsmassa hos granbarkborre kartlagd

  Forskare har lyckats kartlägga granbarkborrens hela arvsmassa. Det är ett viktigt steg mot effektiv, artspecifik bekämpning av skadegöraren.
 • Annons
 • Virkesmätning med AI får grönt ljus

  Kategorier: virkesmätning, Biometria, Asta
  Biometria inför nu AI som ett ordinarie inslag i virkesmätningen på vissa mottagningsplatser. På sikt leder det till sänkta kostnader för kunderna, uppger de.
 • Så stort är hyggesfritt skogsbruk

  För första gången har Skogsstyrelsen tagit fram statistik över hyggesfritt skogsbruk. Den visat att det bedrevs på 644 000 hektar förra året.
 • Annons