VARNING.

Lågprissåg läckte bensin

27 december 2019 Vi på SKOGEN är inte ensamma om att ha dåliga er­farenheter av den billiga motorsågen Stiga SP37 som vi testade för några år sedan. Bensinen rann rakt igenom.

Lågprissåg läckte bensin

Kunden som precis klev in i butiken för märkesmotorsågar var upprörd. I handen bar han en svart och gul Stiga-såg som han med en bestämd duns placerade på disken för reparationer.
– Den här sågen! Den köpte jag för tre år sedan. Nu rinner bensinen rakt igenom den när jag tankar! Och när jag reklamerade sågen hos dem som sålt den sa de att de inte kunde göra någonting åt den och att service svarade ni för, sa han ilsket.

Ur SKOGEN nr 5-2015Under den korta tystnad som följde ­betraktade motorsågsteknikern ömsom sågen och dess ägare och SKOGEN insåg att vi fått en olycksbroder. Innan den besvikna kunden hunnit ta sats för att fortsätta flikade vi in att även den Stiga SP37 som SKOGEN vinter­testade för några år (nummer 5/2015) sedan hade drabbats av exakt samma fel, trots att sågen använts sparsamt efter testet. 
Sågen såldes under Stigas namn, men var tillverkad var tillverkad i Italien med komponenter från bland annat kinesiska Zhongjian. När vårt exemplar skulle tankas inför ett lämpligt jobb i somras rann bensinen till vår förvåning ut på under­sidan – tursamt nog innan vi hunnit starta motorn i alla fall.

Teknikern i butiken berättade att det inte var den första lågprissågen han hade på sin disk och att det inte var någon mening att laga den – eller andra lågprissågar. Reparationskostnaden skulle överstiga sågens värde och kanske även inköpspriset för en ny lågprissåg. 
Om en sådan ens går att reparera, vill säga. När SKOGEN testade den aktuella sågen uppgav Stiga GGP Sweden att reservdelar bara skulle lagerhållas under en begränsad tid.

Att köpa en billig såg som måste kasseras efter ett fåtal år kan alltså bli ett mycket dåligt köp – inte minst ur miljösynpunkt. Såväl råvaruutvinnning och tillverkningsprocesser som återvinning orsakar onödig och skadlig miljöpåverkan när produkter med kort livslängd massproduceras.
Rådet från motorsågsteknikern blev kort och gott: Välj bort lågprisprodukter. Lägg hellre på en slant och köp en kvalitets­produkt från någon välkänd tillverkare. Det tjänar både miljön och plånboken på.
Stiga GGP Sweden uppger att sågmodellen inte längre finns i handeln. I övrigt vill man inte ge några kommentarer.

SKOGEN 11/2019

För medlemmar i Föreningen Skogen:
SKOGENs test av Stiga SP37 i nr 5-2015 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb