"Lägg Skogsstyrelsens ansvar på länsstyrelserna”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Johanna Sandahl. Foto: Naturskyddsföreningen.
Om Skogsstyrelsens styrelse  fortsätter på den inslagna vägen är en omföring av ansvar till länsstyrelserna helt nödvändig för att miljömålsarbetet ska nås. Det skriver Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en debattartikel i Altinget 

Hur ska Skogsstyrelsen på ett trovärdigt sätt kunna fortsätta miljömålsarbetet om förslaget att sluta registrera nyckelbiotoper blir verklighet? Johanna Sandahl är djupt kritisk till det förslag som nu är ute på remiss. Hon menar att  nyckelbiotoper, det vill säga skogsområden med höga naturvärden, spelar en livsavgörande roll för skogens hundratals rödlistade arter.

Annons
Annons

”Problemet är att både myndigheter och skogsägare saknar kunskap om var dessa områden finns. Det innebär att biologiskt rika och värdefulla skogsområden riskerar att avverkas”.

Naturskyddsföreningen anser att Skogsstyrelsen stegvis nedmonterat ett rigoröst naturvårdsarbete som byggts upp genom samarbeten under decennier.

”Väljer Skogsstyrelsens styrelse den väg som myndighetens ledning stakat ut är en omföring av ansvar till länsstyrelserna helt nödvändig”, skriver Johanna Sandahl.

Läs artikeln i Altinget

Publicerad:
 • Skogsfond utökar förvärv i Lettland och Litauen

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Annons
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • Annons
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Annons