"Lägg Skogsstyrelsens ansvar på länsstyrelserna”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Johanna Sandahl. Foto: Naturskyddsföreningen.
Om Skogsstyrelsens styrelse  fortsätter på den inslagna vägen är en omföring av ansvar till länsstyrelserna helt nödvändig för att miljömålsarbetet ska nås. Det skriver Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en debattartikel i Altinget 

Hur ska Skogsstyrelsen på ett trovärdigt sätt kunna fortsätta miljömålsarbetet om förslaget att sluta registrera nyckelbiotoper blir verklighet? Johanna Sandahl är djupt kritisk till det förslag som nu är ute på remiss. Hon menar att  nyckelbiotoper, det vill säga skogsområden med höga naturvärden, spelar en livsavgörande roll för skogens hundratals rödlistade arter.

Annons
Annons

”Problemet är att både myndigheter och skogsägare saknar kunskap om var dessa områden finns. Det innebär att biologiskt rika och värdefulla skogsområden riskerar att avverkas”.

Naturskyddsföreningen anser att Skogsstyrelsen stegvis nedmonterat ett rigoröst naturvårdsarbete som byggts upp genom samarbeten under decennier.

”Väljer Skogsstyrelsens styrelse den väg som myndighetens ledning stakat ut är en omföring av ansvar till länsstyrelserna helt nödvändig”, skriver Johanna Sandahl.

Läs artikeln i Altinget

Publicerad:
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons
 • Carl-Philip Sandberg

  Litet kliv från maskin till inköp

  SPÅRBYTE. Variationen är charmen med jobbet, tycker Carl-Philip Sandberg som för ett och ett halvt år sedan tog klivet från skogsmaskinförare till inköpare hos Sydved. 
 • Här testas 90-tonnare

  Sveaskog och Volvo Lastvagnar testar nu timmertransporter på upp till 90 ton. .
 • Annons