"Lägg Skogsstyrelsens ansvar på länsstyrelserna”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Johanna Sandahl. Foto: Naturskyddsföreningen.
Om Skogsstyrelsens styrelse  fortsätter på den inslagna vägen är en omföring av ansvar till länsstyrelserna helt nödvändig för att miljömålsarbetet ska nås. Det skriver Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en debattartikel i Altinget 

Hur ska Skogsstyrelsen på ett trovärdigt sätt kunna fortsätta miljömålsarbetet om förslaget att sluta registrera nyckelbiotoper blir verklighet? Johanna Sandahl är djupt kritisk till det förslag som nu är ute på remiss. Hon menar att  nyckelbiotoper, det vill säga skogsområden med höga naturvärden, spelar en livsavgörande roll för skogens hundratals rödlistade arter.

Annons
Annons

”Problemet är att både myndigheter och skogsägare saknar kunskap om var dessa områden finns. Det innebär att biologiskt rika och värdefulla skogsområden riskerar att avverkas”.

Naturskyddsföreningen anser att Skogsstyrelsen stegvis nedmonterat ett rigoröst naturvårdsarbete som byggts upp genom samarbeten under decennier.

”Väljer Skogsstyrelsens styrelse den väg som myndighetens ledning stakat ut är en omföring av ansvar till länsstyrelserna helt nödvändig”, skriver Johanna Sandahl.

Läs artikeln i Altinget

Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons