När en metod för skogsskötseln ska godkännas lägger skogsvårdslagen stor vikt vid ”beprövad erfarenhet”, konstaterar myndigheten i en rapport om skogen och klimatet. Men antalet beprövade och godkända skogsskötselmetoder är få. Äggen kan inte placeras i flera korgar. Skogsstyrelsen uppmanar därför forskare och forskningsfinansiärer att satsa mer på annorlunda skötselmetoder så att de kan bli godkända.
Men forskning och lagstiftning styrs i stor utsträckning av industrins aktörer, som skogsbolagen och Södra. Och det ligger inte nödvändigtvis i industrins intresse att satsa på säker skogsskötsel, konstaterar Skogstyrelsen i rapporten Svenskt skogsbruk möter klimatförändringar: ”Ur ett nationellt virkesförsörjningsperspektiv kanske risken för vindfällning bedöms vara liten i relation till kostnaden för att reducera den, men ur en privat skogsägares perspektiv kan motåtgärder bedömas vara betydligt mer prisvärda”, skriver författaren Hillevi Eriksson.
Snart 20 år efter att klimatfrågan har kommit upp på dagordningen har den skogliga klimatforskningen ännu inte kommit igång på allvar. Flera av de mest framträdande experterna som bidragit med synpunkter till Skogsstyrelsens rapport har ännu inte fått möjlighet att göra en grundligare analys inom sitt expertområde, avslutar Hillevi Eriksson rapporten.
Text: Bengt Ek bengt@skogen.se