Aldrig tidigare har vi fyllt våra hus med så många potentiella brandfaror som nu. Enligt försäkringsbolagen är litiumbatterier på laddning en de vanligaste orsakerna till bränder. Elsäkerhetsverket har under en tioårsperiod följt utvecklingen och konstaterar att batteribränder har seglat upp till tredjeplats när det gäller brandorsaker, från i stort sett noll.
Orsaken är det snabbt ökande antalet laddningsbara redskap och prylar vi omger oss med. Därför ska man aldrig ladda batterier obevakat, varnar Anders Dahlén som är skadeförebyggare vid Länsförsäkringar.
Så gott som dagligen får han kontakt med personer och företag som har drabbats av batteribränder.
– Laddningsbara litiumbatterier är känsliga för stötar och slag. Har man råkat tappa det mot ett hårt underlag kan det bli en inre, osynlig skada på batteri eller elektronik. Det gör att batteriet kan självantändas på grund av kortslutning mellan cellerna eller när man börjar ladda det, säger Anders Dahlén.
Enligt honom blir branden desto kraftigare ju mer energi batteriet kan rymma. Han påpekar också att litiumbatterier inte tål överladdning. Därför är det viktigt att alltid använda batteriets originalladdare eller den laddare som tillverkaren uttryckligen rekommenderar till batteritypen.
Ångorna och röken från ett överhettat eller brinnande batteri kan dessutom vara giftiga.
– Om batteriet börjar ryka eller brinna bildas rök som innehåller fluorvätesyra. Vid kraftig rökutveckling ska man omedelbart gå därifrån, stänga dörren och larma. Jag vet personer som har andats in röken och fått skador på hud och lungor som krävt lång sjukhusvistelse.
Anders Dahlén avråder från att själv importera batteridrivna lågprisprodukter via nätet. Om en olycka eller brand inträffar kan ersättningsfrågan bli komplicerad.
– Jag rekommenderar att man handlar av en märkesbutik. Då kan man kontrollera att produkten uppfyller direktiven för CE-märkning. Om det finns S-märkning, välj den före en produkt som saknar märket. Då vet man att produkten är testad och godkänd av ett oberoende organ.
TIPS / SÄKERHET
Anders Dahlén på Länsförsäkringar tipsar om åtgärder som minskar olycksrisken.
• Läs produktens skötselanvisningar.
• Använd alltid originalladdare.
• Ladda batteriet i rumstemperatur och håll laddningen under uppsikt.
• Låt inte batteriets anslutningar komma i kontakt med metallföremål.
• Avbryt omedelbart laddningen om batteriet blir onormalt varmt eller luktar konstigt. Kassera batteriet och håll det borta från brännbart material. Undvik att andas in ångor eller rök.
• Kassera batteriet om du misstänker att det har fått en skada eller utsatts för omild behandling.
FAKTA / BATTERISKÖTSEL
Skötselanvisningarna för litiumbatteridrivna skogs- och trädgårdsprodukter varnar vanligen för att ”batteriet inte är skyddat mot all påverkan från omgivningen.
Batteriet kan börja brinna eller explodera. Det kan leda till allvarliga person- och materialskador.”
Skötselanvisningarna innehåller instruktioner om att batterier ska tas ur redskapet efter avslutat arbete, rengöras och kontrolleras så att det är i säkert skick.
Om olyckan är framme finns också uppmaningar om hur rykande och brinnande batterier ska hanteras.
SKOGEN 1/2020