Kvinnligt nätverkande gav Silverkvist!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Anita Osterlings aldrig sinande engagemang i Norrskogskvinnorna belönades med Silverkvisten!
Det började med en motorsågskurs vid dryga 60 och fortsatte med så mycket driv inom kvinnonätverkande att hon fick pris. Grattis Anita Osterling till Föreningen Skogens Silverkvist!

Anita Osterling hade inte haft något med skogsbrukande att göra förrän hon gick en motorsågskurs 2005.  Då kom hon i kontakt med ett litet gäng som grundat Norrskogskvinnorna.

Annons
Annons

- 40 procent av skogen ägs av kvinnor men det var väldigt ont om kvinnor i råden i Norrskogs 24 skogsbruksområden. Det tyckte vi var galet. Vårt mål var att det åtminstone skulle vara två i varje råd, säger hon.


Tillsammans för god skogsvård sedan 1882,  bli medlem i Föreningen Skogen du också!  Klicka här


Med tiden blev Anita Osterling allt mer drivande - och den som stod stadigt kvar under årens lopp.

Två gånger om året skulle Norrskogskvinnorna träffas. Och träffarna blev populära. Det som från början lockade en handfull drog allt fler, ibland 50, ibland 100, deltagare. I programmen varvades alltid en nyttoaspekt som skogsskötsel med något lättsammare, som exempelvis det lappländska naturskafferiet

- Folk kom långväga och vi fick fixa mat och övernattning. Det blev stora evenemang, säger hon.

Norrskogskvinnorna fortsatte träffarna till häromåret. Nu har de avstannat och anledningen är att målet om fler kvinnor i råden uppnåtts.

- Nu är tanken att arbetet med att locka fler kvinnor till de skogliga förtroendeuppdragen ska utföras av såväl män som kvinnor ute i råden.

Anita Osterling tycker att mycket har blivit bättre men att det, framför allt hos vissa män,  alltjämt finns en ovilja att se att skogsägandet förändrats.

- Det finns så många olika typer av skogsägare. Vid sidan av virkesproduktion finns det de som prioriterar att använda skogen för vandringar, ridturer eller till att plocka svamp och bär. När man ska planera aktiviteter i skogsbruksområdena måste man ta hänsyn till det. Annars missar man att rekrytera en viktig grupp som till stor del består av kvinnor, säger hon.

Anita Osterling mottog sin Silverkvist i onsdags under Föreningen Skogens höstexkursion.

- Jag blev mycket förvånad och visste faktiskt inte vad det var för något. Men massor av människor, många okända, kom fram och gratulerade mig under höstexkursionen, det gjorde mig så glad, berättar Anita Osterling.

Föreningen Skogen delade ut  ytterligare en Silverkvist till Jonas Skyttmo, innovativ maskinentreprenör och företagsledare. Han har utvecklat Forest Link som är ett planerings- och uppföljningssystem för avverkning och markberedning. Skogen.se återkommer med en intervju med honom.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons