Kunsskapsspridare får Guldkvisten

12 april 2022 Glasklar forskningskommunikation, brinnande engagemang i Skogen i Skolan och passionerad satsning på udda trädslag. Det här är insatser som belönas med Guldkvisten av Föreningen Skogen.

Kunsskapsspridare får Guldkvisten

Pristagare är Anna-Lena Axelsson, Umeå och Björn Lyngfelt, Béziers, Frankrike samt Owe Martinsson, Bottnaryd.

– Anna-Lena Axelsson, Björn Lyngfelt och Owe Martinsson har gjort mycket stora och värdefulla insatser för skogen och skogsbruket och har därför tilldelats Guldkvisten. De kommer att få motta Guldkvisten av föreningens beskyddare hans majestät kung Carl XVI Gustaf på Forum för bioekonomi den 27 april, kommenterar Johan Larsson, generalsekreterare för Föreningen Skogen, i ett pressmeddelande.

Ur motiveringen för Anna-Lena Axelsson: Outtröttligt röjer Anna-Lena upp i en snårig debatt där tvärsäkra röster stundtals får stort genomslag tack vare hög volym snarare än god analys. Med källkritik, generöst delande av relevant skogsforskning och den vänligt ställda frågan ”Hur vet du det?” ger hon ett viktigt bidrag till en balanserad och initierad skogsdebatt.

Ur motiveringen för Björn Lyngfelt: I årtionden har Björn gått i spetsen för Skogen i Skolan. Det är en samverkan mellan skogssektorn och skolan där skogens används som klassrum i alla ämnen. På skogens villkor öppnar verksamheten elevernas ögon för skogens möjligheter. Som fritidsmiljö, förnybar resurs och framtida arbetsplats i det hållbara samhället.

Ur motiveringen för Owe Martinsson: Owe har med stor passion genom många års forskning arbetat för träd som inte fått stort utrymme i det traditionella svenska skogsbruket, så som lärkar, fågelbär och masurbjörk. Han har tagit initiativ till etableringar av flera försöksodlingar och varit avgörande för grundandet av Svenska Lövträdföreningen. Hans arbete skapar ett ökat intresse för olika trädslag med deras skilda användningsområden och unika bidrag till den biologiska mångfalden.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb