Kunnig pedagog tar priset

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SILVERKVIST. Frågan är om det var familjens skogsutflykter eller praotiden på Skogsstyrelsen som fick stadspojken Lars Granberg att bli skoglig. För det blev han, med besked.

Lars GranbergLars Granberg

Annons
Annons

Vid Höstexkursionen i september var Lars Granberg en av de tre som belönades med en Föreningen Skogens Silverkvist för sina insatser i och för skogen. Han är både skogstekniker och lärare och det blev en uppskattad kombination hos Skogssällskapet där han sedan länge jobbar som skogsförvaltare.
–  Det är framför allt bredden och variationen i jobbet som gör att jag trivs så bra. Det blir spännande och oförutsägbart, det gäller verkligen att hålla sin egen kompetensutveckling vid liv för att möta skogsägarnas behov.

SilverkvistenLars säger att varje skogsägare har sin egen unika målsättning.
– Just måldiskussionen är viktig och en central del i förvaltningen. Den följer som en röd tråd genom hela verksamheten, från budget till bokslut. Att sedan få omsätta målen i praktiken är både utmanande och stimulerande.
I dag har många skogsägare skog ”vid sidan av”, inte som huvudsaklig inkomstkälla.
– Även om man inte lever av sin skog är det ändå viktigt att man planerar den ihop med sin övriga ekonomi för att få ett så bra utfall som möjligt. Många frågor handlar om just detta.
Lars tycker sig se att både kunskaps­nivån och nyfiken­heten att testa nya saker ökar bland skogsägarna. 
– Det kan vara allt från att prova nya trädslag till att man vill klimatanpassa sitt brukande eller anlägga ett viltvatten, med mera. Det går mot ett mer mångbrukande. Virket är förstås fortfarande den huvudsakliga direktavkastningen, men utvecklingen av andra områden kommer mer och mer.

Lars har egen skog i Västmanland, där han själv utför alla motormanuella uppgifter.
–  Det är bättre än att skaffa ett träningskort. En dag med röjsågen ger både motion och en tillfredsställelse över att få skapa något för framtiden.
– Jag tycker om att genom skötseln kunna styra trädslagsblandningen mot mera bland­skogar där det är lämpligt. Sedan tänker jag givetvis till lite extra för att ta hänsyn till både vilt, klimatanpassning och biologisk mångfald för att få en så variationsrik och klimatsmart skog som möjligt.

Han ser med tillförsikt på skogs­ägarnas framtida möjligheter. 
– Skogen kommer att vara en viktig del i omställning till ett bioekonomiskt samhälle, men det gäller att vi fattar kloka politiska beslut i dag så att vi inte försvårar och begränsar brukandet framöver.
Många markägare är oroliga för att äganderätten kommer 
att urholkas ännu mer om sär­intressen ges ökade möjligheter att överklaga åtgärder.
– Vi måste ha tydliga ramar och mål, även nationellt, som håller över tid för att underlätta för enskilda företagare.

Lars har en omvittnad förmåga att varva sakkunskap med god pedagogik. Det var ett starkt skäl till att han belönades med Silverkvisten.
–  Jag blev både hedrad och stolt. Och det som värmde lite extra var den fina responsen från många av mina kunder.

LARS GRANBERG
Ålder: 54 år.
Bor: Västerås.
Familj: Hustrun Ellenore, två utflugna söner och en tax.
Yrke: Skogsförvaltare på Skogssällskapet sedan 20 år, har arbetat där sedan 1990.
Utbildning: Skogstekniker (Skogsmästarskolan) och lärarutbildning (Uppsala).
Intressen: Familjen är viktig. ”Vi gillar att resa, gärna till ställen som erbjuder lite annorlunda upplevelser och natur.” Gillar också avkoppling i naturen, ”med bössa, fiskespö eller varför inte svampkorg”. I ungdomen aktiv inom Friluftsfrämjandet och Fältbiologerna. 
Oanad talang: Bra på fåglar – och snaps­visor.

SKOGEN 11/2017

Vem förtjänar en medalj? Nominera en pristagare 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons