Kunnig pedagog tar priset

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SILVERKVIST. Frågan är om det var familjens skogsutflykter eller praotiden på Skogsstyrelsen som fick stadspojken Lars Granberg att bli skoglig. För det blev han, med besked.

Lars GranbergLars Granberg

Annons
Annons

Vid Höstexkursionen i september var Lars Granberg en av de tre som belönades med en Föreningen Skogens Silverkvist för sina insatser i och för skogen. Han är både skogstekniker och lärare och det blev en uppskattad kombination hos Skogssällskapet där han sedan länge jobbar som skogsförvaltare.
–  Det är framför allt bredden och variationen i jobbet som gör att jag trivs så bra. Det blir spännande och oförutsägbart, det gäller verkligen att hålla sin egen kompetensutveckling vid liv för att möta skogsägarnas behov.

SilverkvistenLars säger att varje skogsägare har sin egen unika målsättning.
– Just måldiskussionen är viktig och en central del i förvaltningen. Den följer som en röd tråd genom hela verksamheten, från budget till bokslut. Att sedan få omsätta målen i praktiken är både utmanande och stimulerande.
I dag har många skogsägare skog ”vid sidan av”, inte som huvudsaklig inkomstkälla.
– Även om man inte lever av sin skog är det ändå viktigt att man planerar den ihop med sin övriga ekonomi för att få ett så bra utfall som möjligt. Många frågor handlar om just detta.
Lars tycker sig se att både kunskaps­nivån och nyfiken­heten att testa nya saker ökar bland skogsägarna. 
– Det kan vara allt från att prova nya trädslag till att man vill klimatanpassa sitt brukande eller anlägga ett viltvatten, med mera. Det går mot ett mer mångbrukande. Virket är förstås fortfarande den huvudsakliga direktavkastningen, men utvecklingen av andra områden kommer mer och mer.

Lars har egen skog i Västmanland, där han själv utför alla motormanuella uppgifter.
–  Det är bättre än att skaffa ett träningskort. En dag med röjsågen ger både motion och en tillfredsställelse över att få skapa något för framtiden.
– Jag tycker om att genom skötseln kunna styra trädslagsblandningen mot mera bland­skogar där det är lämpligt. Sedan tänker jag givetvis till lite extra för att ta hänsyn till både vilt, klimatanpassning och biologisk mångfald för att få en så variationsrik och klimatsmart skog som möjligt.

Han ser med tillförsikt på skogs­ägarnas framtida möjligheter. 
– Skogen kommer att vara en viktig del i omställning till ett bioekonomiskt samhälle, men det gäller att vi fattar kloka politiska beslut i dag så att vi inte försvårar och begränsar brukandet framöver.
Många markägare är oroliga för att äganderätten kommer 
att urholkas ännu mer om sär­intressen ges ökade möjligheter att överklaga åtgärder.
– Vi måste ha tydliga ramar och mål, även nationellt, som håller över tid för att underlätta för enskilda företagare.

Lars har en omvittnad förmåga att varva sakkunskap med god pedagogik. Det var ett starkt skäl till att han belönades med Silverkvisten.
–  Jag blev både hedrad och stolt. Och det som värmde lite extra var den fina responsen från många av mina kunder.

LARS GRANBERG
Ålder: 54 år.
Bor: Västerås.
Familj: Hustrun Ellenore, två utflugna söner och en tax.
Yrke: Skogsförvaltare på Skogssällskapet sedan 20 år, har arbetat där sedan 1990.
Utbildning: Skogstekniker (Skogsmästarskolan) och lärarutbildning (Uppsala).
Intressen: Familjen är viktig. ”Vi gillar att resa, gärna till ställen som erbjuder lite annorlunda upplevelser och natur.” Gillar också avkoppling i naturen, ”med bössa, fiskespö eller varför inte svampkorg”. I ungdomen aktiv inom Friluftsfrämjandet och Fältbiologerna. 
Oanad talang: Bra på fåglar – och snaps­visor.

SKOGEN 11/2017

Vem förtjänar en medalj? Nominera en pristagare 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons