Kunglig glans när skogsinsatser belönades

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Föreningen Skogens medlemskotte
Bo Jonasson, Charlotte Bengtsson, kung Carl XVI Gustaf och Föreningen Skogens vd Bengt Ek.
På Bioekonomiskt Forum i Stockholm fick pristagare utsedda av Föreningen Skogen motta sina utmärkelser av kung Carl den XVI Gustaf.

LRF Skogsägarnas Sven-Erik Hammar fick motta Greve Carl Bernadottes skogspris för att han i en orolig tid för Sveriges landsbygd skapar engagemang bland landets skogsägare och respekt i omvärlden för vad skogsbrukare kan bidra med om deras drivkrafter tas tillvara.

Annons
Annons

Föreningen Skogens pris Guldkvisten gick i år till Irene Gustafsson och Björn Åström för deras arbete med skogsmuseet i Lycksele.

Bo Jonasson och Per Jonasson belönades också med en Guldkvist för det webbsända radioprogrammet Skogspodden.

Det gjorde även Jan Hedberg som arrangerar skogsresor över hela världen.

En Guldkvist delades även ut till Charlotte Bengtsson för att hon gett Skogforsk en mer aktiv roll i omvärlden och ” är med och driver skogsbrukets utveckling”.

Dessutom tilldelades Fernando Alvarado, Rise, stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds kompetensutvecklingspris.

Kung Carl XVI GustafKung Carl XVI Gustaf är Föreningen Skogens beskyddare och han inledde prisutdelningen med ett tal.  Där nämnde han bland annat stoltheten över att det lilla landet Sverige är en stor skogsnation - även inom innovation.

– En gång i tiden flottade vi timmer via älvarna ut till sågverken. I dag forskar vi på hur nanocellulosa kan användas inom allt från kompositmaterial till biomedicin.

– För det är ju så, att Sverige har inte bara mycket skog, utan vi är också bland de bästa länderna i världen på innovation. Här finns både råvaran och idéerna. Att lagra koldioxid i skogen och framtida byggnader, hjälper oss att klara omställningen till en hållbar utveckling.

I skogen finns både vår historia och vår framtid, poängterade han.

– Det tycker jag också återspeglas i de duktiga pristagare, sa kungen.

Sven Erik Hammar, Irene Gustafsson, Björn Åström, Jan Hedberg, Per Jonasson och Bo Jonasson.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons