Kroppen är din bästa skogsmaskin

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.

Den vardagliga arbetsmiljön ställer stora krav på kroppen. I samspelet mellan människa, teknik och hur arbetet är organiserat är människans kropp en svag länk. Inte minst gäller detta maskinförare. 

Annons
Annons

Att sitta i hytten är ganska säkert, om man ser på risken för olyckor, men just själva sittandet kan på sikt vara rejält ­farligt för hälsan och leda till många sjukdomar. Att repetera samma rörelser timvis kan ge förslitningsskador och värk. 

Alla maskintillverkare säger sig satsa på en bättre förarergonomi och visst har stolarna blivit bättre och hytterna bekvämare. Men det finns kvar att göra. Skogforsk gav ut en rapport för femton år sedan med en ergonomisk checklista för skogsmaskinen. Den omfattar bland annat punkterna på- och avstigning, hytt, sikt, stol och armstöd, reglage, belysning och underhåll som alla bedöms kunna påverka ergonomin. Det finns flera, som vibrationer – en viktig ­faktor för förarkomfort.
I en annan rapport från 2011 undersökte Skogforsk stolarnas ergonomi. Alla sex undersökta stolar ansågs acceptabla, men det var svårt att göra snabba och enkla ­stolinställningar, vilket är ett av de effek­tivaste sätten att förbättra arbetsmiljön och minska risken för ryggsmärtor och axelskador hos skogsmaskinförare.

Men när väntan på den ultimata förarmiljön blir för lång kan man underhålla den egna kroppen. När kraven på produktivitet ökar, ställs de kraven på alla systemets delar: Maskin, organisation och människa. Vad kan du göra för att fungera bättre?
Arbetsrotation, variation och fysiska övningar är några svar.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Annons
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Annons
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Han vill starta ideell brandkår

  Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.
 • Annons