Kroppen är din bästa skogsmaskin

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.

Den vardagliga arbetsmiljön ställer stora krav på kroppen. I samspelet mellan människa, teknik och hur arbetet är organiserat är människans kropp en svag länk. Inte minst gäller detta maskinförare. 

Annons
Annons

Att sitta i hytten är ganska säkert, om man ser på risken för olyckor, men just själva sittandet kan på sikt vara rejält ­farligt för hälsan och leda till många sjukdomar. Att repetera samma rörelser timvis kan ge förslitningsskador och värk. 

Alla maskintillverkare säger sig satsa på en bättre förarergonomi och visst har stolarna blivit bättre och hytterna bekvämare. Men det finns kvar att göra. Skogforsk gav ut en rapport för femton år sedan med en ergonomisk checklista för skogsmaskinen. Den omfattar bland annat punkterna på- och avstigning, hytt, sikt, stol och armstöd, reglage, belysning och underhåll som alla bedöms kunna påverka ergonomin. Det finns flera, som vibrationer – en viktig ­faktor för förarkomfort.
I en annan rapport från 2011 undersökte Skogforsk stolarnas ergonomi. Alla sex undersökta stolar ansågs acceptabla, men det var svårt att göra snabba och enkla ­stolinställningar, vilket är ett av de effek­tivaste sätten att förbättra arbetsmiljön och minska risken för ryggsmärtor och axelskador hos skogsmaskinförare.

Men när väntan på den ultimata förarmiljön blir för lång kan man underhålla den egna kroppen. När kraven på produktivitet ökar, ställs de kraven på alla systemets delar: Maskin, organisation och människa. Vad kan du göra för att fungera bättre?
Arbetsrotation, variation och fysiska övningar är några svar.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons