Kroppen är din bästa skogsmaskin

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.

Den vardagliga arbetsmiljön ställer stora krav på kroppen. I samspelet mellan människa, teknik och hur arbetet är organiserat är människans kropp en svag länk. Inte minst gäller detta maskinförare. 

Annons
Annons

Att sitta i hytten är ganska säkert, om man ser på risken för olyckor, men just själva sittandet kan på sikt vara rejält ­farligt för hälsan och leda till många sjukdomar. Att repetera samma rörelser timvis kan ge förslitningsskador och värk. 

Alla maskintillverkare säger sig satsa på en bättre förarergonomi och visst har stolarna blivit bättre och hytterna bekvämare. Men det finns kvar att göra. Skogforsk gav ut en rapport för femton år sedan med en ergonomisk checklista för skogsmaskinen. Den omfattar bland annat punkterna på- och avstigning, hytt, sikt, stol och armstöd, reglage, belysning och underhåll som alla bedöms kunna påverka ergonomin. Det finns flera, som vibrationer – en viktig ­faktor för förarkomfort.
I en annan rapport från 2011 undersökte Skogforsk stolarnas ergonomi. Alla sex undersökta stolar ansågs acceptabla, men det var svårt att göra snabba och enkla ­stolinställningar, vilket är ett av de effek­tivaste sätten att förbättra arbetsmiljön och minska risken för ryggsmärtor och axelskador hos skogsmaskinförare.

Men när väntan på den ultimata förarmiljön blir för lång kan man underhålla den egna kroppen. När kraven på produktivitet ökar, ställs de kraven på alla systemets delar: Maskin, organisation och människa. Vad kan du göra för att fungera bättre?
Arbetsrotation, variation och fysiska övningar är några svar.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogsstyrelsen bojkottar företag med lättklädd kalender

  Skogsstyrelsen stoppar sina inköp av motor- och röjsågar från Stihl. Anledningen är att företaget marknadsför sig utomlands med kalendrar med lättklädda kvinnor, enligt DN. ’
 • Annons
 • Han fick skogsvårdsstipendium

  Skogsägare Ove Larsson har fått ett skogsvårdsstipendium för sitt föredömliga skogsbruk i Linderöd och Kristianstad. 
 • ”Avverkningsstatistiken ses över just nu”

  SKOGENdebatt. Avverkningsstatistiken behöver förbättras och vi jobbar just nu med detta. Men att felräkningar skulle påverka statistiken så mycket som Bo Hektor påstår håller vi inte med om, skriver Skogsstyrelsen och SLU i en replik.
 • Annons
 • Omarrondering mottas positivt

  För första gången har beslut om omarrondering tagits i Dalarna utan att någon markägare överklagat.
 • Konkurrens av hjortar får älgen att äta tall

  Att gynna bärris och minska antalet mindre hjortdjur kan minska älgens betesskador i skogen.
 • Annons