Kroppen är din bästa skogsmaskin

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Foto: Thomas Adolfsén/SKOGENbild
MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.

Den vardagliga arbetsmiljön ställer stora krav på kroppen. I samspelet mellan människa, teknik och hur arbetet är organiserat är människans kropp en svag länk. Inte minst gäller detta maskinförare. 

Annons
Annons

Att sitta i hytten är ganska säkert, om man ser på risken för olyckor, men just själva sittandet kan på sikt vara rejält ­farligt för hälsan och leda till många sjukdomar. Att repetera samma rörelser timvis kan ge förslitningsskador och värk. 

Alla maskintillverkare säger sig satsa på en bättre förarergonomi och visst har stolarna blivit bättre och hytterna bekvämare. Men det finns kvar att göra. Skogforsk gav ut en rapport för femton år sedan med en ergonomisk checklista för skogsmaskinen. Den omfattar bland annat punkterna på- och avstigning, hytt, sikt, stol och armstöd, reglage, belysning och underhåll som alla bedöms kunna påverka ergonomin. Det finns flera, som vibrationer – en viktig ­faktor för förarkomfort.
I en annan rapport från 2011 undersökte Skogforsk stolarnas ergonomi. Alla sex undersökta stolar ansågs acceptabla, men det var svårt att göra snabba och enkla ­stolinställningar, vilket är ett av de effek­tivaste sätten att förbättra arbetsmiljön och minska risken för ryggsmärtor och axelskador hos skogsmaskinförare.

Men när väntan på den ultimata förarmiljön blir för lång kan man underhålla den egna kroppen. När kraven på produktivitet ökar, ställs de kraven på alla systemets delar: Maskin, organisation och människa. Vad kan du göra för att fungera bättre?
Arbetsrotation, variation och fysiska övningar är några svar.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons