Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.

Massaved och timmer har ­traditionellt mätts i olika en­heter. Men köparna vill ha ett handelsmått, och då har fast­kubikmeter under bark (m3 fub) blivit den gängse enheten.

Annons
Annons

Att mäta exakt volym under bark kan dock vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Matrisen gynnar skogsägare som levererar extremt raka stammar, men missgynnar dem som har stammar med större avsmalning. De får helt enkelt inte betalt för hela volymen.
Det finns sätt att räkna ut fastkubikmetrarna mer exakt, till exempel genom många mått längs stocken, så kallad sektionskubering, men det är en omständlig metod. 

Jacob Edlund, BiometriaJacob Edlund, BiometriaDet finns också en metod som är enklare, där stocken mäts i topp- och rotändan, men där resultatet ändå blir mer exakt.
– För normalskogen är matriserna okej, men det här sättet att mäta fångar volymen bättre i ytterligheterna, säger Jacob Edlund på Biometria som har utvecklat topp-rot-mätningen.

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Gisela Björse

  ”Max tillväxt ger utrymme för bättre naturvård”

  PÅDRIVARE. Vitala skogar med god tillväxt. Det är målet med jobbet för Sveaskogs skogsskötselchef  Gisela ­Björse.
 • Annons
 • Älg tåligare än apa

  FORSKNING. Skogslevande djur på höga latituder i till exempel Sverige är mindre känsliga för störning från skogsavverkning än djur i tropiska skogar.
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons