Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.

Massaved och timmer har ­traditionellt mätts i olika en­heter. Men köparna vill ha ett handelsmått, och då har fast­kubikmeter under bark (m3 fub) blivit den gängse enheten.

Annons
Annons

Att mäta exakt volym under bark kan dock vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Matrisen gynnar skogsägare som levererar extremt raka stammar, men missgynnar dem som har stammar med större avsmalning. De får helt enkelt inte betalt för hela volymen.
Det finns sätt att räkna ut fastkubikmetrarna mer exakt, till exempel genom många mått längs stocken, så kallad sektionskubering, men det är en omständlig metod. 

Jacob Edlund, BiometriaJacob Edlund, BiometriaDet finns också en metod som är enklare, där stocken mäts i topp- och rotändan, men där resultatet ändå blir mer exakt.
– För normalskogen är matriserna okej, men det här sättet att mäta fångar volymen bättre i ytterligheterna, säger Jacob Edlund på Biometria som har utvecklat topp-rot-mätningen.

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons