Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.

Massaved och timmer har ­traditionellt mätts i olika en­heter. Men köparna vill ha ett handelsmått, och då har fast­kubikmeter under bark (m3 fub) blivit den gängse enheten.

Annons
Annons

Att mäta exakt volym under bark kan dock vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Matrisen gynnar skogsägare som levererar extremt raka stammar, men missgynnar dem som har stammar med större avsmalning. De får helt enkelt inte betalt för hela volymen.
Det finns sätt att räkna ut fastkubikmetrarna mer exakt, till exempel genom många mått längs stocken, så kallad sektionskubering, men det är en omständlig metod. 

Jacob Edlund, BiometriaJacob Edlund, BiometriaDet finns också en metod som är enklare, där stocken mäts i topp- och rotändan, men där resultatet ändå blir mer exakt.
– För normalskogen är matriserna okej, men det här sättet att mäta fångar volymen bättre i ytterligheterna, säger Jacob Edlund på Biometria som har utvecklat topp-rot-mätningen.

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons