Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.

Massaved och timmer har ­traditionellt mätts i olika en­heter. Men köparna vill ha ett handelsmått, och då har fast­kubikmeter under bark (m3 fub) blivit den gängse enheten.

Annons
Annons

Att mäta exakt volym under bark kan dock vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Matrisen gynnar skogsägare som levererar extremt raka stammar, men missgynnar dem som har stammar med större avsmalning. De får helt enkelt inte betalt för hela volymen.
Det finns sätt att räkna ut fastkubikmetrarna mer exakt, till exempel genom många mått längs stocken, så kallad sektionskubering, men det är en omständlig metod. 

Jacob Edlund, BiometriaJacob Edlund, BiometriaDet finns också en metod som är enklare, där stocken mäts i topp- och rotändan, men där resultatet ändå blir mer exakt.
– För normalskogen är matriserna okej, men det här sättet att mäta fångar volymen bättre i ytterligheterna, säger Jacob Edlund på Biometria som har utvecklat topp-rot-mätningen.

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons