Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.

Massaved och timmer har ­traditionellt mätts i olika en­heter. Men köparna vill ha ett handelsmått, och då har fast­kubikmeter under bark (m3 fub) blivit den gängse enheten.

Annons
Annons

Att mäta exakt volym under bark kan dock vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Matrisen gynnar skogsägare som levererar extremt raka stammar, men missgynnar dem som har stammar med större avsmalning. De får helt enkelt inte betalt för hela volymen.
Det finns sätt att räkna ut fastkubikmetrarna mer exakt, till exempel genom många mått längs stocken, så kallad sektionskubering, men det är en omständlig metod. 

Jacob Edlund, BiometriaJacob Edlund, BiometriaDet finns också en metod som är enklare, där stocken mäts i topp- och rotändan, men där resultatet ändå blir mer exakt.
– För normalskogen är matriserna okej, men det här sättet att mäta fångar volymen bättre i ytterligheterna, säger Jacob Edlund på Biometria som har utvecklat topp-rot-mätningen.

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Biogasanläggning

  Gas från grot i malpåse

  BIOENERGI. Storsatsningen i Göteborg på drivmedel från grot stannade av. Tekniken finns, men inte marknaden.
 • Annons
 • ”Andelen skyddad skog överdrivs”

  Naturvårdsverket anser att nio procent av Sveriges skogar är skyddade genom avsättning. Enligt Skogsindustrierna är siffran nästan tre gånger så hög.
 • Vintriga skogsprojekt i podden

  Kategorier: Skogspodden
  I avsnitt 61 av Skogspodden pratas om  vinterns skötselprojekt i skogen. Dessutom bjuds på några personliga tabbar.
 • Annons
 • Virkesstudion #22 – Marknadsrapporter

  Kategorier: Virkesstudion #22
  Virkesstudion tar upp den senaste tidens marknadsrapporter. De ställer frågan: Är skogsägare obotliga optimister?
 • Nu finns nya data om skogen

  Kartor med uppdaterad information om exempelvis trädhöjd och virkesförråd finns nu tillgängliga för berörda skogsägare. Datan kommer från den pågående laserskanningen och omfattar hittills en femtedel av Sveriges skogar.
 • Annons