Kraven är många, men går att förena

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
En skogstänkande vän brukar ibland prata om mercedeshygget. Det är det hygge man måste ta upp för att ha råd att köpa en Mercedes. På 1950-talet var det 200 kubikmeter säger han, numera behövs fem hektar skog. 

Det är tur att vi åtminstone har skött skogen så att det finns mycket mer virke i den i dag än för 70 år sedan. Annars skulle skogsbrukarna få ta cykeln ut till sina skiften i stället för bilen.
Priset på råvaror kommer troligen att fortsätta sin rutsch­kana utför. Det är något av en paradox, eftersom samhällets efterfrågan på inte minst skogsråvara ökar. 

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 4-2019Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr. Digitala utgåvor ingår»
I det senaste numret av tidningen SKOGEN tittar vi närmare på framtidens skogsskötsel. Vad händer med omlopps­tiderna, trakthyggesbruket, trädslagsvalet, natur­hänsynen och föryngringarna? Troligen en hel del, visar det sig.

Samtidigt som skogsbrukarna behöver rädda världen och sin egen ekonomi genom att odla mer förnybar råvara måste vi också bidra mer till allt annat som samhället behöver i skogen. Utan att ha fler hektar till förfogande. Slutsatsen är då enkel: Skogsbruket behöver bli effektivare. Voluminösare virkesförråd, mer mångfald, kraftfullare klimatnytta och klimatanpassning, produktivare produktionsprocesser, kunskapsintensivare kulturmiljövård. Kraven är många, men går att förena. Allt vi gör i dag kan vi göra bättre i morgon.

Om vi enbart satsade på mer virke skulle avverkningen kunna fördubblas på lång sikt i Sverige. Men även om vi parallellt utvecklar skogens alla andra ­glädjeämnen kan vi öka tillväxten med tiotals miljoner kubikmeter om året.

För en sådan mångsidig intensifiering av skogsbruket räcker det inte med strävsamhet och affärstänkande, det krävs passion. Den har tyvärr svårt att tändas i dagens debattklimat, där parterna ofta ”står och ­skriker som om det var orkanblåst” för att låna en ­träffande beskrivning av läget.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareI en rapport om ökad skogsproduktion talar Skogsstyrelsen om behovet av ett nytt ”narrativ” för hela samhället att samlas kring. En gemensam berättelse: Vår skogliga historia, var vi står i dag och vart vi är på väg. 

Visst behöver skogsbrukare en viss påtryckning från rena miljöintressen, jägarintressen, kulturintressen och för den delen produktionsintressen. Men påtryckningar i all ära – det är också på sin plats att låna ett annat uttryck, nu från USA: ”We need more organisations that make people go Awww rather than Ewww.” 
Vi behöver fler organisationer som får folk att utbrista wow än bläää.

SKOGEN 4/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons