Kranspetsteknik även på minsting

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
John Deere 1010G
Modellen 1010G är en storlek större än 910G och har starkare motor samt två ton högre lastkapacitet.
VALFRIHET. John Deere lanserar två små skotare som erbjuder många alternativa konfigurationer, inklusive kranspetsstyrning. Båda modellerna är också klara för nästa års höjda utsläppskrav.

John Deere har presenterat två nya skotare av mindre modell. Valfriheten för köparen blir stor, då båda kan fås i en rad olika konfigurationer när det gäller till exempel antal hjul och krantyp med mera. 
Båda modellerna kan också fås med John Deeres kran­spetsstyrningsteknik som ­kallas IBC.

Annons
Annons

Motorerna blir starkare än i föregående modeller och är dessutom klara för de högre kraven i steg fem (Stage V) av EU:s specifikationer för utsläpp från lastbilar och arbetsmaskiner som träder i kraft nästa år.

910G blir ny minsting i företagets skotarsortiment och er­sätter trotjänaren 810. Det innebär ett litet teknikskifte, vilket webbplatsen Skogsforum vet att berätta om: Den äldre modellen 810 hade ­nämligen kranen monterad 
på traktor­delen av skotar­ekipaget, ett arv som går till­baka ända till tidiga skotar­modeller från sjuttio­talet. 

John Deere 910GDen lilla skotaren 910G får del­vis ny konstruktion jämfört med föregångaren 810E – nu sitter kranen på vagnen.
Den nya 910G har däremot kranen på vagnen, vilket ju är det brukliga numera.
Modellen har en lastkapacitet på nio ton och passar enligt John Deere särskilt bra för förstagallringar. Kunden kan välja mellan kranmodellerna CF1 eller CF5. Den sistnämnda kan fås med den ovan nämnda IBC-tekniken och finns även med tre olika räckvidder.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2018. 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Veronika Holmsten

  Kampsportaren fann drömyrket

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  ELDDOP Veronika Holmsten fick en tuff start som produktionsledare hos Stora Enso i Ljusdal i maj. Sommarhettan skapade extrema förhållanden för avverkningslagen. Men hon stortrivs med jobbet.
 • Annons
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Annons
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Annons