Kråkbär – nytt naturläkemedel?

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
I Finland används kråkbären i hushållet, men sällan i Sverige.
Japanska forskare intresserar sig för det svenska kråkbäret. Nu har de varit i Sverige för att hitta samarbetspartner som kan utveckla produkter ur bären.

Japanska studier visar att kråkbär innehåller ämnen som är bra för hälsan.
— Ännu finns det inga kommersiella hälsoprodukter baserade på kråkbär, säger Roger Uddstål på Institutet för livsmedel och bioteknik AB i Västerbotten.

Annons
Annons

Forskare från Shitsuoka-universitetet i Japan besökte under hösten Institutet för livsmedel och bioteknik AB för att studera kråkbären. Roger Udd-stål leder projektet Bioteknikbär där svenskar och japaner tillsammans ska lära sig mer och utveckla produkter ur kråkbäret. I Västerbotten finns nordkråkbäret som innehåller högre halter av de nyttiga antiocyaniderna än bären längre söderut. Nu vill japanerna även undersöka om bär från olika regioner har olika näringsvärde.
— Snart kan det vara möjligt att ta fram naturläkemedel ur kråkbären. Det kan bli en betydande exportprodukt, säger Roger Uddstål.

I Japan forskar man intensivt om naturläkemedel. Forskningsresultat visar att kråkbären innehåller antiocyaniner och antioxidanter som kan förebygga både demens och hjärt- och kärlsjukdomar. Japanerna köper redan i dag stora mängder blåbär från de svenska skogarna. Men det är inte blåbärssylten som lockar japanerna. Blåbären omvandlas till hälsobefrämjande piller eller pulver och säljs som naturläkemedel.

På världsmarknaden är det Kina och Italien som utvinner de nyttiga ämnena genom extraktion. Framställningen av naturläkemedel sker däremot ofta i Japan.
— Det säljs blåbärsbaserade hälsopreparat för tre miljarder kronor varje år, säger Roger Uddstål.

Enorma volymer blåbär exporteras från stora amerikanska odlingar. De amerikanska bären används till livsmedel medan svenska blåbär används till naturläkemedel.
— Allt detta kan vi själva göra i Sverige. Dessutom är våra vilda skogsbär den absolut bästa råvaran. Det finns stora möjligheter till många nya arbetstillfällen och exportprodukter när japanerna börjar förstå att de nyttigaste skogsbären växer vilda framför allt i norra Sverige, säger Roger Uddstål.

Text och foto: Matts Bildström

Publicerad:
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Annons
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Annons