Kråkbär – nytt naturläkemedel?

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
I Finland används kråkbären i hushållet, men sällan i Sverige.
Japanska forskare intresserar sig för det svenska kråkbäret. Nu har de varit i Sverige för att hitta samarbetspartner som kan utveckla produkter ur bären.

Japanska studier visar att kråkbär innehåller ämnen som är bra för hälsan.
— Ännu finns det inga kommersiella hälsoprodukter baserade på kråkbär, säger Roger Uddstål på Institutet för livsmedel och bioteknik AB i Västerbotten.

Annons
Annons

Forskare från Shitsuoka-universitetet i Japan besökte under hösten Institutet för livsmedel och bioteknik AB för att studera kråkbären. Roger Udd-stål leder projektet Bioteknikbär där svenskar och japaner tillsammans ska lära sig mer och utveckla produkter ur kråkbäret. I Västerbotten finns nordkråkbäret som innehåller högre halter av de nyttiga antiocyaniderna än bären längre söderut. Nu vill japanerna även undersöka om bär från olika regioner har olika näringsvärde.
— Snart kan det vara möjligt att ta fram naturläkemedel ur kråkbären. Det kan bli en betydande exportprodukt, säger Roger Uddstål.

I Japan forskar man intensivt om naturläkemedel. Forskningsresultat visar att kråkbären innehåller antiocyaniner och antioxidanter som kan förebygga både demens och hjärt- och kärlsjukdomar. Japanerna köper redan i dag stora mängder blåbär från de svenska skogarna. Men det är inte blåbärssylten som lockar japanerna. Blåbären omvandlas till hälsobefrämjande piller eller pulver och säljs som naturläkemedel.

På världsmarknaden är det Kina och Italien som utvinner de nyttiga ämnena genom extraktion. Framställningen av naturläkemedel sker däremot ofta i Japan.
— Det säljs blåbärsbaserade hälsopreparat för tre miljarder kronor varje år, säger Roger Uddstål.

Enorma volymer blåbär exporteras från stora amerikanska odlingar. De amerikanska bären används till livsmedel medan svenska blåbär används till naturläkemedel.
— Allt detta kan vi själva göra i Sverige. Dessutom är våra vilda skogsbär den absolut bästa råvaran. Det finns stora möjligheter till många nya arbetstillfällen och exportprodukter när japanerna börjar förstå att de nyttigaste skogsbären växer vilda framför allt i norra Sverige, säger Roger Uddstål.

Text och foto: Matts Bildström

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons