Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.

De uppväxande skogarna kan till och med överkompensera för koldioxidutsläppen. Men en förutsättning är att det handlar om barrskogar som efter branden övergår till en övervikt av lövträd. Detta enligt en studie i tidskriften Science som SVT nyheter rapporterar om.

Annons
Annons

Forskare vid universitet i Arizona har studerat skogsbränder i Nordamerika under 15 år. För att kolbalansen ska hamna på pluskontot krävs framför allt att skogar drabbats av kraftiga bränder  där rötter och undervegetation bränns av. Den ersätts då ofta av snabbväxande lövträd som gynnar koldioxidupptaget. 

Men det gäller att skogen får återhämta sig själv och alltså skiftar från barr- till lövträd. Och det tar lång tid innan brändernas utsläpp blir kompenserade av de uppväxande skogarnar, uppger forskarna.

Publicerad:
 • Nu kommer ett nytt nummer!

  I dagarna dimper SKOGEN 6-7/2021 ner i prenumeranternas brevlådor. Temat i sommarnumret är Älskade träd – lite mer om individerna som utgör de kollektiv vi kallar skog och om våra mer eller mindre rationella känslor för dem.
 • Annons
 • Fortsatt försämrad lönsamhet i skogsbruket

  Skogsbrukets lönsamhet fortsatte att falla under fjolåret, visar Skogsbruksindex.
 • Avverkningskostnad når Gudrun-nivå

  Kostnaderna för att föryngringsavverka fortsätter att öka. Inte sedan efter stormen Gudrun 2005 har de varit lika höga, enligt uppgifter från Skogsstyrelsen och Skogforsk.
 • Annons
 • Nu ska sågspånsolja bli bensin

  Kategorier: biobränslen, pyrolys
  Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
 • Norra Skog delar ut en halv miljard

  Kategorier: Norra Skog
  Skogsägarföreningen Norra Skogs 27 000 medlemmar får dela på en halv miljard kronor i vinstdelning.
 • Annons