Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
Varje år sedan torkan under sommaren 2018 har stora populationer av granbarkborre i Götaland och Svealand skadat eller dödat stora mängder skog. Sammanlagt uppskattar Skogsstyrelsen att cirka 34 miljoner kubikmeter har dödats under den här perioden.
Men 2024 blev ett efterlängtat trendbrott, tack vare årets förhållandevis svala och blöta sommar som missgynnade insekten.
Den senaste inventeringen visar att skadorna på stående skog i år har minskat med 95 procent jämfört med 2021 som var ett rekordår för barkborrarna.
– Det är med stor lättnad vi kan konstatera att skadorna nu är nere på låga nivåer igen. Torkan 2018 fick långtgående effekter med stora skador på skogen och det har varit svåra år för många skogsägare som fått kämpa för att försöka rädda sina granar, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Cirka 0,3 miljoner kubikmeter stående gran har dödats av granbarkborren 2024 enligt den inventering som SLU gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen i delar av Götaland och Svealand. Det kan jämföras med förra året då drygt två miljoner kubikmeter skadades och 2021 då skadorna låg på över åtta miljoner kubikmeter.
– Att skadorna minskat de senaste åren beror till stor del på att vädret varit gynnsamt för granarna som behöver regn för att kunna stå emot skadeinsekterna. Skogsägarna och skogsbruket har också gjort en imponerande kraftsamling för att klara av dessa omfattade angrepp och därigenom räddat stora virkesvärden, säger Kerstin Ström.