Kommentar, virkesmarknaden

Kostnader urholkar lönsamheten

25 oktober Visst är det trevligt för skogsägare med höga virkespriser, men de borde vara ännu högre. Omkostnaderna ökar stadigt och krav på extra stor naturhänsyn innebär inkomstbortfall, skriver Birgitta Sennerdal i sin kommentar till virkesmarknaden i oktober.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:
Birgitta Sennerdal
Birgitta Sennerdal är frilansjournalist och bevakar virkesmarknaden för SKOGEN.

Flera virkesköpare har höjt sina listpriser den senaste månaden. Mellanskog har höjt massavedspriset, Billerud har höjt massavedspriset i södra Sverige, Norra Skog har höjt timmerpriserna, medan Holmen har höjt massavedspriserna och i norra Sverige även timmerpriserna. Norrhälsinge har höjt barrmassavedspriset och SCA har höjt massaveds- och timmerpriser i vissa områden.

Virkespriserna har haft en rejäl utveckling de senaste tre åren. I Götaland har massavedspriset nästan fördubblats och i Svealand har det mer än fördubblats.

I Norrland spretar åtminstone de officiella listpriserna lite mer mellan olika köpare, men vi kan konstatera att Sveaskogs massavedspris nästan fördubblats jämfört med för tre år sedan.

Här hittar du månadens prislistor.

Timmerpriserna har också höjts och det är tydligt att trävarumarknaden och timmermarknaden inte svänger i takt, eftersom det är sedan trävarumarknaden försvagats som timmerpriserna stigit som mest.

Treebula, som tidigare hette Virkesbörsen, ser att timmerpriserna fortfarande går upp, men att det är svårt att dra några generella slutsatser för hela Sverige.

Det är viktigt att komma ihåg det här i yran över höjda virkespriser.

Som skogsägare är det roligt att få vara med om den här prishöjningen. Men samtidigt har priserna på allt annat också gått upp och ränteläget är fortfarande relativt högt. Dessutom har avverkningskostnaderna ökat, enligt bland andra Norrhälsinge skogsägareförening.

Det är viktigt att komma ihåg det här i yran över höjda virkespriser.

Priserna borde vara ännu högre för att ersätta inkomstbortfallet för skogsägare som måste ta extra stor hänsyn till djur och natur, med hänvisning till artskyddsförordningen. Det är uppenbart när man läser en dom som nyligen kom från mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Skogsägaren hade stämt staten för att få ersättning eftersom han inte fick göra en föryngringsavverkning utan endast plockhuggning i ett område där det finns tjäder. På en del fick han inte göra något alls.

Vilka tror de att skogsägare är? Jag känner inte någon skogsägare för vilken 1,5 miljoner kronor inte är en hård ekonomisk smäll.

Men domstolen går helt på statens linje och anser inte att skogsägaren ska få ersättning. Dessutom ska han betala statens rättegångskostnader.

Skillnaden mellan detta fall och ett liknande förra året – då en skogsägare i Uppland fick ersättning – är att skogsägaren i Västra Götaland inte fick helt avverkningsstopp. Han får plockhugga. Men plockhuggning innebar att inkomster motsvarande 40 procent av marknadsvärdet för den planerade avverkningen frös inne. Det handlar om drygt 1,5 miljoner kronor.

Mark- och miljödomstolen anser inte att begränsningen kan bedömas som avsevärd eller särskilt betungande.

Det är ett anmärkningsvärt uttalande. Vilka tror de att skogsägare är? Jag känner inte någon skogsägare för vilken 1,5 miljoner kronor inte är en hård ekonomisk smäll.

BIRGITTAS PLUS & MINUS

Plus: Höst = svampsäsong.

Minus: Hur ska man bedriva företag när förutsättningarna är så oklara att skogsägare måste stämma staten för att rättsläget ska utredas?

VIRKESMARKNADEN I KORTHET

CITATET

”Detta påstående bygger på en optimistisk tolkning av dagens virkespriser och missar att skogsägarnas faktiska vinster inte nödvändigtvis är bättre i dag än för något eller några årtionden sedan.”
Fredrik Reuter på Skogsforum bemöter Danske Banks påstående om att vi i dag ser de högsta rotnettopriserna på 47 eller till och med 68 år. Enligt honom visar Skogsstyrelsens statistik att rotnettot var högre så sent som 1995, 298 kronor per kubik, jämfört med det preliminära rotnettot för 2023 som ligger på 284 kronor.

AVVERKNINGEN MINSKAR I ÅR

PROGNOS Avverkningen blir två procent lägre i år än 2023, enligt Skogsstyrelsens prognos. Bruttoavverkningen blir cirka 88 miljoner skogskubikmeter, vilket är en minskning med sju miljoner jämfört med 2022 och knappt två miljoner jämfört med 2023.

Framför allt beror det på att sågverkens produktion bedöms minska, men även produktionen av massa blir troligen mindre i år.

Avverkningen påverkas också av import och export av rundvirke. Importen väntas öka med cirka 0,7 miljoner kubikmeter, medan exporten bedöms minska med 0,4 miljoner kubikmeter jämfört med förra året.

CITATET

”Smärtgränsen för sågverken är nära på flera håll. Att bedriva verksamhet med svag lönsamhet fungerar en period, men inte i det långa loppet.”
Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, i en krönika i Skogsvärden.

NORSKT NEJ TILL NYTT MASSABRUK

INDUSTRI Billerud och skogsägarföreningen Viken Skog får avslag på sin ansökan om miljötillstånd för ett nytt massabruk i Hønefoss i Norge. Den norska myndigheten Miljødirektoratet bedömer att utsläppen från verksamheten skulle vara oförenliga med de uppsatta miljömålen och i strid med internationella överenskommelser.

Olav Breivik som är styrelseordförande för Viken Skog anser att Miljødirektoratets beslut går stick i stäv med den norska regeringens ambitioner, nämligen att landet ska vidareförädla mer av sitt eget virke. Beslutet kommer att överklagas, enligt ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb