Kostnader och tips för sådd av ekollon

21 augusti 2009

För den som själv vill samla in ekollon gäller det att hantera och lagra ollonen varsamt för att få en så bra groning som möjligt.

Insamling
Ollonen bör samlas in löpande under hösten. Samlas alla in under slutet av säsongen, när ollonen redan ramlat till marken, har insekter och svampar gjort en del oanvändbara.

Behandling
Ollonen måste tas om hand så fort de ramlat ner, alternativt skakats ner från träden. Värme- och fungicidbehandling förhindrar vidare svampskador under lagring. Slutligen ska de frysas (ca —1,5 grader) och lagras ända fram till sådden. Ollonen bör tas direkt från frys till såddmaskin. Det behövs endast en förberedande uppfuktning.

Vår eller höstsådd?
Höstsådd ger mycket skador på grund av svamp och insekter, dessutom är fåglar och möss duktiga på att leta reda på ollonen under vintern. Därför är rådet att satsa på vårsådd.

Arealberoende
Hur stora arealer behövs för att det ska löna sig att sats på sådd framför plantering? Sådd av ekollon är väldigt arealberoende för att vara lönsamt. Mer generellt kan sägas att om markägaren har minst något hektar ekskog som ska etableras per år, är sådd ett intressant alternativ. Vid större arealer är sådd extremt kostnadseffektivt gentemot plantering

Kostnader
En beräkning visar att totalkostnaden uppgår till ca 25.000-30.000 kronor för en areal på ett hektar (avser årlig åtgärdad areal under en 5-årsperiod). I summan ingår förberedande åtgärder, stängsling, och så vidare, fram till en etablerad kultur. Om den årliga arealen istället uppgår till 20 hektar, sjunker hektarkostnaden drastiskt, till ca 10.000 kronor per hektar. Därför kan en investering i en såddmaskin snabbt löna sig om den kan utnyttjas av flera markägare på entreprenad.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb