Kork äter olja

21 november 2018 Nu testas en ny produkt som suger upp och oskadliggör oljespill både på land och till sjöss. Den är baserad på naturkork och behöver inte städas bort efteråt.

Kork äter olja

Det svenska företaget Dissoil håller på att utveckla en produkt för oljesanering som enligt Skogforsk ”visar stor potential”. Produkten bär samma namn som företaget och bygger på att oljan – men inte vatten – sugs upp av ett korkgranulat och sedan så att säga äts upp av mikroorganismer i materialet. 

Så fort oljan har absorberats börjar nedbrytningen och det tar enligt tillverkaren från bara några dagar upp till fyra veckor innan all olja är uppäten, beroende på temperatur och typ av olja. Produkten kan enligt tillverkarens webbplats absorbera tio gånger sin egen vikt.

Det uppsugande granulatet görs av spill från korktillverkning och är alltså en naturprodukt, liksom de enzymer i den aktiva komponenten som tillsätts. Eftersom oljan bryts ned till ofarliga rester innebär det att de inte måste tas upp. De kan ligga kvar utan att vare sig kladda eller skada omgivningen. Enligt Dissoils webbplats kan den oljemättade produkten stå emot trycket av en person som väger 90 kilo under 15 minuter utan att läcka.

Företagets förhoppning är att Dissoil kommer att vara användbart vid sanering av såväl oljeutsläpp i vatten som vid mindre spill i samband till exempel skogsarbete. Inte minst i det senare fallet är det en fördel att resterna inte måste avlägsnas efteråt.

– Vi är övertygade om att detta är framtiden inom oljesanering, både på land och till sjöss. Dagens metoder som är oerhört arbetsintensiva består av skrapning, skrubbning och tvättning av alla ytor som kontaminerats, säger Tommy Blom på Dissoil i ett pressmeddelande. 

Det innebär också att Dissoil kan medföra betydligt lägre saneringskostnader.

Skogforsk har testat Dissoil på hydrauliska oljor i skogsmiljö och jämfört med en barkbaserad oljeabsorberande produkt, Zugol. Enligt den studien har Dissoil dubbelt så bra absorptionskapacitet. Dessutom konstaterade Skogforsk att Dissoil inte ”blödde eller klibbade när den var mättad av olja. För Zugol däremot observerades både blödning och klibbighet”.

Just nu utvärderar Dissoil tillsammans med Billerud Korsnäs produkten under verkliga förhållanden i skogsbruk. Företaget hoppas kunna öppna en tillverkningsanläggning 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb