Det var med viss förvåning som skogsvärlden tog emot vad Husqvarna kallar världens första batteridrivna motorsåg med koppling förra året. Men också nyfikenhet. Varför en sådan funktion på en batterisåg – är inte det lite av överkurs?

Vi tackade förstås ja när Husqvarna redan vid lanseringen förra våren erbjöd SKOGEN att testa 542i XP, som modellen heter. Testet har dock försenats av vad vi antar är leveransproblem. Modellen har även varit svår att hitta hos återförsäljare.
En batteridriven såg har ju till skillnad från bensindrivna ingen tomgång som motiverar en koppling som gör att kedjan står still när motorn inte går på arbetsvarv. Om man släpper batterisågens gasreglage stannar ju motorn, helt enkelt. När det går för tungt, till exempel om kedjan kniper fast, har batterisågen ett elektroniskt överbelastningsskydd som slår av strömmen till motorn, i stället för en mekanisk koppling.
För att få igång sågen på nytt måste användaren minska belastningen, släppa gasreglaget och starta sågen på nytt, oftast med kedjan fritt i luften.

Husqvarna 542i XP har fler nyheter, men det var förstås koppling som stod i centrum när vi fick lägga vantarna på testexemplaret. Den gör alltså att batterisågen fungerar på samma sätt som bensinsågen. Om belastningen på kedjan blir för stor träder kopplingen i funktion så att kedjan stannar, men inte motorn. Användaren kan därmed behålla gaspådraget, lätta lite på belastningen och fortsätta såga utan att behöva starta om motorn.
Vi upplevde också att kopplingen gjorde det möjligt att påbörja sågningen med kedjan i kontakt med virket. En vanlig batterisåg måste för det mesta ”gasas igång” innan kedjan kan sättas an vid till exempel kvistning.
Kopplingen underlättar även filningen av sågkedjan. Man slipper motståndet från elmotorn som annars är mekaniskt inkopplat, även då kedjan matas fram för filning.
Vårt intryck är att kopplingsfunktionen påverkar sågens effekt. Vi jämförde med Husqvarnas föregående modell 540i som enligt företaget har samma motortyp, men kopplingen gör att mjukvaran i 542i XP är annorlunda programmerad. Vi upplevde att den sistnämnda inte har samma råstyrka, att man inte kan ligga på i samma utsträckning.

Husqvarna avslöjar inte några siffror när det gäller motoreffekten hos sina batterisågarna. I stället anger modellbeteckningen hur stor motorstorleken skulle vara hos motsvarande bensinsåg. Det innebär att 542i ska motsvarar en bensinsåg i 40-kubiksklassen, men det anser vi inte är rättvisande. Bensinmotorn har en annorlunda karaktär, både vad gäller effekt och vridmoment.
Med 542i XP tar Husqvarna också ett steg uppåt vad gäller skärutrustning. Svärdet är ett X-Force med 1,3 millimeters spår och sågkedjan en X-Cut SP33G Pixel. Det är tillräckligt. En såg som huvudsakligen används till lättare jobb behöver inte ha längre svärd.

Även kedjehastigheten 24 meter per sekund ger känslan av en stor såg, men kedjesträckningsmekanismen är trögarbetad och oprecis. Den är visserligen bra placerad i kopplingskåpan, men kedjan var svår att sträcka och krävde mer passning än vanligt.
Detta anmärkte vi på även hos den föregående modellen 540i som vi testade i SKOGEN 1/2021. Även spånutsläppet hos den tidigare modellen fick kritik och den saken har Husqvarna åtgärdat. Den nya kopplingen hos 542i XP kräver mer utrymme och kåpan har därför fått en ny utformning som ger avsevärt bättre spånutsläpp.
Den nya kåpan finns också som tillval till den tidigare modellen.
Däremot tycker vi att problemet med sågspån, barr och annat som sugs in i motorns luftintag kvarstår. Risken är att motorns kylning försämras. För att undvika det levereras sågen med ett separat skydd som monteras över luftintaget. Lösningen känns inte helt optimal, då även det tämligen finmaskiga skyddet sätts igen.
Vi kom heller inte riktigt överens med spärren för gasreglaget som sitter på det bakre handtagets översida. Spärren ska först skjutas framåt med handflatan och sedan tryckas nedåt innan gasreglaget kan tryckas in i handtaget. Med kraftiga handskar på händerna är det svårt och ger upphov till irritation.
En bra finess är däremot den symbol i form av en gul droppe i kontrollpanelen som tänds när det är dags att fylla på sågkedjeolja.
För maximal effekt och längst driftstid rekommenderar Husqvarna sina kraftigaste litiumjonbatterier BLi300 och B330X på 9,4 respektive 9 amperetimmar. Vi testade med båda och kunde arbeta en knapp timme med gallring och vindfällen. Sågen behöll full styrka nästan ända tills den sista amperen kramats ur.
Det finns en energisparfunktion som förlänger arbetstiden genom att minska sågkedjans hastighet. Den manövreras från kontrollpanelen på sågens översida, där lysdioder också ger koll på batteriets återstående laddning.

Batterimotorsågar är sällan billiga och med batteri och laddare inkluderade kostar 542i XP 18 680 kronor med moms. Den bör vara billigare i drift än en bensindriven såg, men hur lång tid det tar att tjäna in prisskillnaden genom sparad bensin beror förstås på hur mycket du använder sågen.
Fullt utrustad väger 542i XP strax över sex kilo, vilket är jämförbart med motorsågar i högre effektklasser där den kapacitetsmässigt inte hör hemma. Trots vikten tycker vi att sågen är väl avvägd och känns som en vanlig, bensindriven. Reglage och skyddsanordningar sitter där de brukar.
Släktskapet med de bensindrivna sågarna underströks för övrigt på ett oväntat sätt när testexemplaret levererades. Det följde nämligen med en tändstiftsnyckel till den batteridrivna sågen …
Test: Jan Bolin, Britt Höglund, Per Ericsson m fl