I år ordnar vi en konstutställning i skogen, tänkte jag och frågade närmsta skogsägare.
– En rolig idé, svarade Niels Treschow, lite till min förvåning.
Inte alla skogsägare är förtjusta i andras aktiviteter på sin mark.
Utmed en kilometerlång slinga över två granbestånd från 1972 och 1982 placerade de inbjudna konstnärerna unika, platsbyggda originalverk som sedan stod där i ur och skur under två sommarveckor i juli och augusti.
Det kom mycket folk, liksom lokaltidningen och lokalradion. Konstutställningar på bygden i Halland är det gott om på sommaren, men vi hade lyckats pricka in väsentligheter: Konst av hög klass, utomhusaktivitet i pandemitid, skogspromenad.
Mitt bidrag till utställningen var inte konstnärligt, utan informativa skyltar om skogen och skogsbruket.
Min man och jag har ordnat konstutställningar några somrar i rad i Årstads Mycket Tillfälliga Konsthall, inhyst i en illa medfaren mejeribyggnad i vår lilla by en bit från Falkenberg, men i år höll vi oss utomhus. Vi ordnade en toalettvagn, bad grannens flickor Elsa och Stina sälja hembakat, marknadsförde på sociala medier och i kommunens evenemangskalender, meddelade lokaltidningen och lokalradion samt designade trycksaker och hemsida.
”Samband” av Annica Broberg, Köinge.Efter att ha jobbat med förberedelserna ett par veckor på heltid kände vi i luften: Det här blir väldigt bra!
Det kommer en intresserad publik. Då ordnade vi en rejäl parkeringsplats för anstormningen. Inga bilar i skogen!
Sedan var det bara att dra igång utställningen Ur och skur – konst i natur.
I efterhand kunde vi konstatera att:
1. Ingen av besökarna skräpade ner. Vi kontrollerade varje dag och jag hittade ett plåster, det var det värsta.
2. Inget av konstverken blev förstört eller försvann under de två veckorna.
3. Vi fick oerhört positiva kommentarer om både konst och skog, möjligheten att ta en lagom promenad och se något oväntat i skogen.
4. Flera besökare frågade om inte informationsskyltarna om skogen kunde få vara kvar – ”det var intressant”.
Kanske inte alla skogsägare vill och kan ordna konstutställningar i skogen, men jag anser att alla ska tänka på punkt fyra: Många människor som rör sig i skogen kan väldigt lite om skogsbruk, men skulle gärna vilja veta mer på ett enkelt sätt. Den kunskapen påverkar säkert också deras inställning till det moderna skogsbruket.
Niels Treschow, nöjd markvärd.Det märkte även vår markvärd Niels Treschow, som inte hade några klagomål efter att tusen människor trampat runt i hans bestånd.
– Det är absolut inget problem om det sköts på rätt sätt. Jag fick förresten ett samtal från en bekant som mycket uppskattade skyltarna om skogsbruket. På det viset fick utställningen två syften.
Läs mer: Fler bilder och mer information finns på nätet (www.arstadskonsthall.se) samt även Instagram och Facebook.
Läs mer i temat Kultur & historia i SKOGEN 10/2020.