Konkurrens resulterar

27 mars 2017

Håller det på att hända något med massavedspriset? Både uppåt och nedåt? Vi kan i alla fall konstatera att i denna månads jämförprislista har Holmen höjt priset i Hälsingland på barr och gran med 20 kronor per fub, men samtidigt sänkt björk med 20 kronor.

– Vi har marknadsanpassat oss. Mellanskog har ett högre massa­vedspris i Hälsingland sedan en tid tillbaka. Beträffande björken råder ett stort utbud just nu, säger Björn Fredriksson, ­virkeschef på Holmen region Mitt. 
Efter stormarna 2011 och 2013 sattes alla resurser in på att upparbeta det stormfällda virket. Gallringarna blev eftersatta och nu satsas resurserna på att avverka löv, vilket alltså lett till stort överskott av björk. Holmen har därför också dragit ned importen av björk kraftigt.
Det är glädjande att se ett så tydligt exempel på konkurrens, i alla fall ur skogsägarnas synvinkel.

En annan viktig förändring är att Billerud i Norrbotten har slagit ihop listorna för inland och kust. Billerud är det enda bolag som tydligt visar transportavdrag på timmer och menar att det visar att bolaget är transparent. Ju längre transporter, desto lägre ersättning till skogsägaren. Tidigare var skillnaden 30 till 40 kronor per fub mellan kust och inland. Det motsvarar nog ett genomsnitt för transportkostnaderna.
Det är svårt att bedöma hur andra köpare kompenserar sig för långväga transporter på timmer. SCA har inte lika stora skillnader mellan inland och kust, 10 till 14 kronor på listpriset. Man ska komma ihåg att det är oerhört svårt att ge generell information om skillnaderna. Avstånden till sågarna kan variera och dessutom byts virke mellan köparna, allt för att optimera vinsten på köpen.
Uppmärksamma läsare kan också konstatera att vi nu har redovisat högre priser på Södra region Väst. Det beror inte på några höjningar av tall- eller granpriset, utan helt enkelt på att timmer till Värösågen endast travmäts. Det innebär att det är svårt att göra korrekta jämförelser. Nu gäller stockmätning i Värö, både för tall och gran, i våra listor.

Världshandeln med sågat steg med 16 procent under 2016. Kanadas export till Förenta Staterna ökade kraftigt, medan exporten till Asien minskade. Det innebär fortsatt möjlighet till ökad svensk export till Asien. Både Kina och Japan ökade sin import förra året.
Smolket är Ryssland som säljer billiga trävaror, tack vare en svag rubel. Enligt konsultbolaget WRQ ökade Ryssland sin export med tio procent 2016 och det var japaner och kineser som köpte.

Text: Lars Åkerman

SKOGEN 3/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb