Konjunkturavmattning med tillförsikt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Björn Svensson, SKOGENbild.
Med stormar och bakborreangrepp ökar avverkningarna  i Europa vilket ger en något mättad trävarumarknad med välfyllda lager, enligt en ny rapport som dock ser positiva förutsättningar framöver.

Skogsindustriernas rapport ”Så går det för skogsindustrin” vittnar om, en konjunkturavmattning. Den märks hos sågverksindustrin som också påverkas av ökad avverkning.

Annons
Annons

– Efter ett mycket starkt år för sågverken 2018 med höga priser och bra lönsamhet har marknadsläget försämrats. På grund av ett högt råvaruutbud ökar nu produktionen en del samtidigt som efterfrågan bromsar upp något, säger Magnus Niklasson, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

 Sverige och Europa  påverkas av minskade bostadsinvesteringar.  Konjunkturavmattning drabbar också  USA och Kina men deras bostadsbyggandet utvecklas ändå bättre än här. Det skapar förutsättningar för en  fortsatt ökad efterfrågan på trä totalt sett, enligt rapporten.

Pappersproduktionen har gått tillbaka både i Sverige och globalt under innevarande år. Massamarknaden, däremot, går framåt även om priserna sjunkit från en rekordhög nivå.

– I samband med driftsättning av nya produktionsanläggningar för massa har den svenska produktionen och leveranserna av massa stigit med omkring 10 procent under året, säger Katrin Heinsoo som också är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

Samtidigt som rapporten nämner konjunkturavmattning andas den ändå tillförsikt. Detta tack vare den växande bioekonomin samt ny kapacitet inom massaindustrin. Under de närmaste decennierna präglas marknaden av god efterfrågan men begränsad råvarutillgång, enligt Skogsindustrierna.

Publicerad:
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Annons
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • Annons
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Annons