Komatsu vill bygga ny fabrik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Komatsu Forest
Komatsu forest vill bygga en ny fabrik i Umeå med fokus på god arbetsmiljö. Företaget hoppas på stöd från samhällets sida.

Fabriken ska byggas på den mark i Klockarebäcken i Umeå som Komatsu avser att förvärva.

Annons
Annons

–Vi vill ha en fabrik som är anpassad utifrån människans möjligheter, där teknik, god ergonomi och säkerhet främjas och verkar för god kvalitet för tillverkningen. Vi vill bygga en attraktiv och effektiv arbetsplats där våra medarbetare trivs och utvecklas och där vi kan leverera produktkvalitet i framkant, säger Martin Ärlestig, fabrikschef hos Komatsu forest, i ett pressmeddelande.

Den nya fabriken möjliggör även nya, miljövänliga lösningar. Målet är att fabriken ska bli koldioxidneutral.

Fabriksbygget ger både arbetstillfällen och stärker regionen som en av de ledande inom skogsteknik, enligt företaget som hoppas på stöd från samhällets sida.

–För att ett beslut om en investering i en ny fabrik ska realiseras krävs en hållbar infrastrukturlösning som möter vårt framtida behov av transporter både via väg, med en anslutning till Västra länken, och järnväg. Dessutom behövs ett regionalt investeringsstöd som komplement till den stora satsning som företaget gör, säger r Mitsuru Ueno, vd för Komatsu forest. 

 

Publicerad:
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Annons
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Björn Lundqvist

  ”Jag vill vara med och påverka”

  INFLYTANDE. Gärna reservat, om jag får vara med och påverka. Så tänker Björn Lundqvist om sin gammelskog. Men ­värderingen är den svåra frågan.
 • Annons
 • Vi kan lära klimatanpassning av andra

  Kategorier: debatt, Jan Hedberg
  DEBATT. Flera länder ute i världen drabbas av bränder och skadeangrepp som får det att hisna! Eller tänk ifall ett par miljoner hektar skog skulle brinna i Sverige på ett år. Det gäller att vi lär av dem som börjat anpassa sig, skriver Jan Hedberg.
 • Fin föryngring utan kalhyggen

  I en unik, jämförande långtidsstudie har forskare hittat en metod för att framgångsrikt föryngra svartgran naturligt och utan kalhyggen.
 • Annons