Komatsu inför kranspetsstyrning 

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Enligt Komatsu ägnar skotarföraren 70 procent av sin arbetstid åt att manövrera kranen. Med kranspetsstyrningen Smart Crane automatiseras vissa moment så att föraren avlastas. 
Snart kommer även Komatsus skotare att kunna automatisera positionering av kranen och därmed minska antalet arbetsmoment för föraren. I höst finns tekniken som tillval på alla modeller. 
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Kranspetsstyrning kallas tekniken generellt, men olika maskintillverkare använder olika namn på sina egna varianter. John Deere var först ut med Intelligent Boom Control, eller IBC kort och gott, sedan kom Ponsse nyligen med sin Active Crane. 

Annons
Annons

Nu är det dags för Komatsus skotarprogram att få kranspetsstyrning som tillval under namnet Smart Crane. 

Idén med tekniken är att vissa moment i styrningen av maskinens kran automatiseras så att föraren avlastas. Daniel Grabbe som är produktchef för skotare hos Komatsu Forest förklarar hur företagets variant fungerar: 

 Teleskoputskjutet sköts automatiskt och föraren får en sak mindre att tänka på. Färre spakrörelser gör att jobbet går lättare, även för en erfaren förare, och bidrar till en bättre förarergonomi. En annan fördel är att det blir betydligt lättare för en ovan förare att lära upp sig och snabbt bli duktig på krankörning, säger han i ett pressmeddelande. 

Både ergonomi och produktion är vinnare. Komatsu skriver att föraren orkar mer och kan hålla en jämn och hög produktion under hela dagen. ”Med endast tre spakrörelser styr föraren enkelt gripen exakt dit den ska.” Även vibrationer och skakningar ska minska. 

Tillverkaren förklarar också att Smart Crane anpassar sig beroende på var i krancykeln gripen befinner sig så att kranen ”beter sig olika beroende på om föraren plockar virke från backen, lastar det i lastutrymmet eller lastar av vid avlägget”. 

Den nya kranspetsstyrningen är utvecklad för att fungera tillsammans med Komatsus hydraulsystem Smart Flow som finns som tillval sedan tidigare och som ska ge mjukare, exaktare och mer dämpade rörelser.  

 Tekniken bakom Smart Crane bygger vidare på vår intelligenta kranstyrning Smart Flow, där bland annat en intelligent kranventil övervakar att rätt tryck och flöde levereras till kranen vid varje tillfälle, oavsett last. Tack vare den aktiva krandämpningen får vi dessutom en fantastisk känsla i krankörningen, med stor precision i alla rörelser. Kranen upplevs helt enkelt som en förlängning av den egna armen, säger Daniel Grabbe. 

Enligt sajten Skogsforum har nästan alla Komatsu-skotare som säljs i Norden i dag Smart Flow-systemet. 

Smart Crane kommer att finnas som tillval på samtliga Komatsus skotarmodeller från och med i höst. Någon prisuppgift finns ännu inte. 

UR SKOGEN 6-7 2021

 

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Så stort är hyggesfritt skogsbruk

  För första gången har Skogsstyrelsen tagit fram statistik över hyggesfritt skogsbruk. Den visat att det bedrevs på 644 000 hektar förra året.
 • Annons
 • ”Låt oss jobba tillsammans för frivilligt skydd”

  Norra Skog vill att politiker och myndigheter ska jobba tillsammans med skogsägarföreningarna för att hitta vägar att skydda skog på frivillig väg. Vi kan lära av Norge, anser de.
 • Större areal anmäld för avverkning i år

  Den totala arealen som anmäldes för avverkning under årets första åtta månader var 8 procent större än under samma period förra året.
 • Annons
 • Brett om biodiversitet i ny bok

  Kategorier: biologisk mångfald, SLU
  En ny antologi från SLU visar vad som ryms inom det breda begreppet biologisk mångfald – och ger förslag på  lösningar för att bevara den.
 • "Sverige behöver en hjortskadeinventering” 

  Kategorier: viltbetesskador, Kronhjort
  Skador orsakade av hjort är ett välkänt problem i Götaland, men även i norr drabbas allt fler skogsägare. Främst av en växande kronhjortsstam. Hur illa det är vet ingen – det finns ingen nationell kartläggning. 
 • Annons