Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
Nyregistreringen av skotare sjönk något under första halvåret i år jämfört med samma period förra året, men ligger fortfarande klart över snittet för både de fem respektive de tjugo senaste åren. Det rapporterar Skogsforum som har sammanställt data från Transportstyrelsen.
Fjolåret var ett ovanligt starkt år för skotarförsäljningen och hela 181 nya maskiner registrerades under årets första sex månader mot 167 i år.
Komatsus största modell, 20-tonnaren 895, är den mest registrerade skotaren hittills i år, vilket har hjälpt företaget att ta över förstaplatsen från John Deere när det gäller skotarförsäljning i Sverige.
Försäljningen av modell 895 har ökat anmärkningsvärt mycket, från 16 maskiner första halvåret 2023 till 28 stycken i år. Den tidigare långvariga ettan, John Deeres 1510G, gick tvärtom från 31 sålda i fjol till 17 i år.
Under först halvåret växte Komatsus marknadsandel från 31,5 till 33,5 procent, samtidigt som konkurrentens krympte från 34,3 till 31,1 procent.
Förutom för John Deere syns ett tapp för Ponsse. Förra året sålde man 34 skotare under första halvåret mot 28 i år. Eco Log och Rottne är de enda som faktiskt har sålt något fler maskiner än under samma tid i fjol.
I Götaland har den genomsnittliga lastkapaciteten minskat jämfört med i fjol, det vill säga fler mindre skotare har sålts. Enligt Skogsforum kan det hänga samman med stigande massavedspriser och ökad gallringsaktivitet. I Svealand däremot fortsätter trenden mot större skotare.
SKOGSTEKNIK I KORTHET
Ponsse tappar 400 miljoner
BOKSLUT Resultatet för maskintillverkaren Ponsse under första halvåret i år blev ett minus på 134,5 miljoner kronor, skriver Skogsforum. Under samma period i fjol blev det en vinst på 262 miljoner kronor, skillnaden är alltså nästan 400 miljoner.
Rörelseresultatet blev knappt sju miljoner kronor (308 miljoner förra året), men med finansiella kostnader och räntor blir det alltså ett stort minus.
Enligt Skogsforum är den främsta förklaringen att Ponsse har långa fullservicekontrakt på den brasilianska marknaden som ”uppenbarligen kostar mer än de smakar”. Det innebär att företaget räknar med fortsatta förluster i år och nästa år tills kontraktet löper ut 2026.
Kamera räcker för skotare som kör själv
FORSKNING En förarlös skotare klarar att lyfta stockar från marken med hjälp av endast en så kallad stereokamera, utan några andra sensorer. Det visar en studie som Skogforsk har gjort, där kranen körs av en dator på samma sätt som en människa gör. Gripens och stockens position bedöms med hjälp av visuella intryck som sedan översätts till joystickrörelser.
En stereokamera är ett system med två kameror som arbetar i par och levererar data som gör att stockens position kan beräknas.
Fördelen med att slippa andra typer av sensorer än kameran är att den är ett förhållandevis enkelt system som kan monteras på nästan alla typer av maskiner.