Kolla runt i din egen skog

1 september 2015

SpillkråkaBESTÅNDEN Börja med att titta på bestånden. Skogens struktur, historik, artinnehåll och fysiska miljö spelar stor roll. Leta efter flerskiktad skog i olika åldrar. Titta sedan på död ved och beståndskaraktärer. Förutsättningen är att skogen är av hög ålder med nedfallna träd och naturliga  högstubbar. Vissa nyckelbiotoper är lättare att känna igen, andra svårare.

AVVIKELSER Leta även efter det udda och annorlunda eller kvarlämnade, svårbrukade områden. En gräns mot blötare partier, öar, holmar i ­våtmark. Bergsbranter, raviner, ett röse eller en källa.

SIGNALARTER Hotade eller rödlistade arter talar om att området kan ha ett speciellt värde. Förekomst av signalarter bekräftar värdet av det man hittat. Fota och försök matcha dem på nätet eller i böcker. Du kan även fråga Skogsstyrelsen.

KLASSNING Om du hittar en intressant biotop får du hjälp av Skogsstyrelsen att klassificera den. Är det en nyckelbiotop målklassas den och skrivs in i skogsbruksplanen. Du får hjälp att söka ersättning och bidrag. Inför en avverkning måste man ta hänsyn till nyckelbiotoper.

HANDBOK På Skogsstyrelsens hemsida finns en lista med signalarter och en handbok för inventering av nyckelbiotoper. Hos Artdatabanken (artdatabanken.se) finns Rödlistan och i nya tjänsten Artfakta kan du läsa mer om arterna på listan.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb