Kolla grannen till angripna granen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Grannträd till granar med uppenbara barkborreskador kan mycket väl vara angripna och behöva avverkas, råder Skogsstyrelsen.

Till synes friska granar kan vara angripna av granbarkborre. Det handlar om individer som står intill döende träd som angreps under försommaren och nu har roströda barr.

Annons
Annons

Även om granbarkborrens svärmningsperiod går mot sitt slut är det fortfarande viktigt att skogsägare åtgärdar eventuella angrepp i sin skog, skriver Skogsstyrelen i ett pressmeddelande.
– Av erfarenhet vet vi att den andra generationens svärmning som sker på sensommaren kan ge mycket stora skador, säger Kerstin Ström, projektledare för samverkansprojektet Stoppa borrarna.
Skadeinsektens huvudsvärmning ägde rum i början av sommaren och de träd som angreps då börjar nu skifta i rött. Granar som står intill är alltså särskilt utsatta när granbarkborrens andra generation svärmar i slutet av sommaren.
– Har du angripna granar som börjat få roströda barr är det hög tid att avverka dem. Men glöm inte att kontrollera granarna som står intill. Om du upptäcker angreppen tidigt, medan granbarkborrarna fortfarande finns kvar under barken, har du god chans att få ut många granbarkborrar ur skogen och samtidigt rädda mycket av virkesvärdet, säger Kerstin Ström.
 
Tidiga tecken på angrepp av granbarkborre är:
 • Brunt borrmjöl vid stambasen, i barkfickor och i spindelväv. Vid regn spolas dock mycket av borrmjölet bort.
 • Gröna barr på marken.
 • Avfläkt bark, oftast en bit upp på stammen.
Ungefär två månader efter angreppet börjar granen skifta i rött och efter ytterligare några månader blir granen grå och tappar ofta all bark. Då är det för sent att avverka ur bekämpningssynpunkt och det mesta av virkesvärdet har gått förlorat.
 
Källa: Skogsstyrelsen.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons