Kolla grannen till angripna granen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Grannträd till granar med uppenbara barkborreskador kan mycket väl vara angripna och behöva avverkas, råder Skogsstyrelsen.

Till synes friska granar kan vara angripna av granbarkborre. Det handlar om individer som står intill döende träd som angreps under försommaren och nu har roströda barr.

Annons
Annons

Även om granbarkborrens svärmningsperiod går mot sitt slut är det fortfarande viktigt att skogsägare åtgärdar eventuella angrepp i sin skog, skriver Skogsstyrelen i ett pressmeddelande.
– Av erfarenhet vet vi att den andra generationens svärmning som sker på sensommaren kan ge mycket stora skador, säger Kerstin Ström, projektledare för samverkansprojektet Stoppa borrarna.
Skadeinsektens huvudsvärmning ägde rum i början av sommaren och de träd som angreps då börjar nu skifta i rött. Granar som står intill är alltså särskilt utsatta när granbarkborrens andra generation svärmar i slutet av sommaren.
– Har du angripna granar som börjat få roströda barr är det hög tid att avverka dem. Men glöm inte att kontrollera granarna som står intill. Om du upptäcker angreppen tidigt, medan granbarkborrarna fortfarande finns kvar under barken, har du god chans att få ut många granbarkborrar ur skogen och samtidigt rädda mycket av virkesvärdet, säger Kerstin Ström.
 
Tidiga tecken på angrepp av granbarkborre är:
 • Brunt borrmjöl vid stambasen, i barkfickor och i spindelväv. Vid regn spolas dock mycket av borrmjölet bort.
 • Gröna barr på marken.
 • Avfläkt bark, oftast en bit upp på stammen.
Ungefär två månader efter angreppet börjar granen skifta i rött och efter ytterligare några månader blir granen grå och tappar ofta all bark. Då är det för sent att avverka ur bekämpningssynpunkt och det mesta av virkesvärdet har gått förlorat.
 
Källa: Skogsstyrelsen.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons