Kolla grannen till angripna granen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Grannträd till granar med uppenbara barkborreskador kan mycket väl vara angripna och behöva avverkas, råder Skogsstyrelsen.

Till synes friska granar kan vara angripna av granbarkborre. Det handlar om individer som står intill döende träd som angreps under försommaren och nu har roströda barr.

Annons
Annons

Även om granbarkborrens svärmningsperiod går mot sitt slut är det fortfarande viktigt att skogsägare åtgärdar eventuella angrepp i sin skog, skriver Skogsstyrelen i ett pressmeddelande.
– Av erfarenhet vet vi att den andra generationens svärmning som sker på sensommaren kan ge mycket stora skador, säger Kerstin Ström, projektledare för samverkansprojektet Stoppa borrarna.
Skadeinsektens huvudsvärmning ägde rum i början av sommaren och de träd som angreps då börjar nu skifta i rött. Granar som står intill är alltså särskilt utsatta när granbarkborrens andra generation svärmar i slutet av sommaren.
– Har du angripna granar som börjat få roströda barr är det hög tid att avverka dem. Men glöm inte att kontrollera granarna som står intill. Om du upptäcker angreppen tidigt, medan granbarkborrarna fortfarande finns kvar under barken, har du god chans att få ut många granbarkborrar ur skogen och samtidigt rädda mycket av virkesvärdet, säger Kerstin Ström.
 
Tidiga tecken på angrepp av granbarkborre är:
 • Brunt borrmjöl vid stambasen, i barkfickor och i spindelväv. Vid regn spolas dock mycket av borrmjölet bort.
 • Gröna barr på marken.
 • Avfläkt bark, oftast en bit upp på stammen.
Ungefär två månader efter angreppet börjar granen skifta i rött och efter ytterligare några månader blir granen grå och tappar ofta all bark. Då är det för sent att avverka ur bekämpningssynpunkt och det mesta av virkesvärdet har gått förlorat.
 
Källa: Skogsstyrelsen.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norra Skog höjer massavedspriser

  Kategorier: virkesmarknad
  Norra skog höjer priserna på såväl barr- som lövmassaved med 20 kronor kubikmetern.
 • Annons
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Annons
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Annons