Koll på vilda djurs sjukdomar upphör

8 januari 2019 Nu avbryts övervakningen av vilda djurs sjukdomar som Statens veterinärmedicinska anstalt bedrivit sedan 1940-talet. Detta efter besked från övergångsregeringen.

Koll på vilda djurs sjukdomar upphör

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har sedan många år fått öronmärkta medel för viltsjukdomsövervakning. Senast 2018 erhölls 4 miljoner kronor. Men i årets regleringsbrev från övergångsregeringen finns inte uppdraget med.

Merparten av all viltsjukdomsövervakning avbryts därför hos myndigheten. En del andra viltövervakningsprojekt har annan finansiering och kommer inte att påverkas.

”Vi kommer inte att kunna upptäcka sjukdomsutbrott hos vilda djur när vi inte har en finansiering för övervakningen. Till exempel om det dör många vilda djur kan vi inte säga vad det beror på”, säger Erik Ågren, veterinär och chef för SVA:s viltsektion, i ett pressmeddelande.

SVA skriver också att de inte kommer att ta prover eller genomföra analyser på vilda djur.

”Möjligheterna är nu begränsade för övervakning av sjukdomar som till exempel fågelinfluensa och avmagringssjuka (Chronic wasting disease), afrikansk svinpest, duvpest och kaningulsot. Detta kan även påverka SVA:s övervakning av zoonoser, bland annat dvärgbandmask hos rävar och vargar, rabies hos fladdermöss och salmonella hos småfåglar”.

SVA är det enda laboratoriet i Sverige som har samlad verksamhet för en nationell viltsjukdomsövervakning. Den har pågått sedan slutet av 1940-talet.

”Nu tappar vi också kontakten med vårt viktiga nätverk med jägare och allmänhet som skickar in prover och djurkroppar till myndigheten för analys, vilket är grunden för SVA:s viltövervakning. Det är historiskt att vi nu måste ta en paus i detta arbete”, säger Erik Ågren.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb