”Knappast några skogspolitiska arbetssegrar”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Hur är det med arbetssegrarna egentligen? Rickard Axdorff, Skogsaktuellt, hör begreppet allt oftare inom skogspolitiken men ser inga förbättringar för den enskilda skogsbrukaren.

”Ett exempel från Europaparlamentet är när regelverket ”Land use, land use change and forestry”, förkortat till LULUCF, nyligen röstades igenom. Röstningen slog fast hur mycket varje enskilt land ska få avverka. För det första hade vi inget avverkningstak tidigare, det har vi nu.

Annons
Annons

För det andra är det inte över än: en instans där det kan tillkomma ytterligare påfund kvarstår.

För det tredje kommer våra beryktade svenska tjänstemän implementera regelverket på hårdaste möjliga sätt. Dessutom har LULUCF landat i att vi nu de facto har en EU-gemensam skogspolitik på området, det hade vi inte tidigare”, skriver Rickard Axdorff.

Läs ledaren i Skogsaktuellt

 

Opinion
Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons