”Knappast några skogspolitiska arbetssegrar”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Hur är det med arbetssegrarna egentligen? Rickard Axdorff, Skogsaktuellt, hör begreppet allt oftare inom skogspolitiken men ser inga förbättringar för den enskilda skogsbrukaren.

”Ett exempel från Europaparlamentet är när regelverket ”Land use, land use change and forestry”, förkortat till LULUCF, nyligen röstades igenom. Röstningen slog fast hur mycket varje enskilt land ska få avverka. För det första hade vi inget avverkningstak tidigare, det har vi nu.

Annons
Annons

För det andra är det inte över än: en instans där det kan tillkomma ytterligare påfund kvarstår.

För det tredje kommer våra beryktade svenska tjänstemän implementera regelverket på hårdaste möjliga sätt. Dessutom har LULUCF landat i att vi nu de facto har en EU-gemensam skogspolitik på området, det hade vi inte tidigare”, skriver Rickard Axdorff.

Läs ledaren i Skogsaktuellt

 

Opinion
Publicerad:
 • Finsk skog lagrar mindre kol

  Kolupptaget i Finlands skogar sjönk i fjol och räcker inte för att kompensera de totala utsläppen från landets markanvändning som därmed blir en kolkälla i stället för sänka, enligt en preliminär beräkning. 
 • Annons
 • Lagändring om fjällnära skog

  Regeringen har beslutat om lagändringar gällande fjällnära skog. De ska bland annat förhindra att ersättning ges för samma område flera gånger.
 • ”Så kan nya artskyddsförordningen möta acceptans”

  SKOGENdebatt. Brister i skogslagstiftningen gör att den inte accepteras och rent av kringgås. Upprepa inte samma misstag nu när den nya artskyddsförordningen görs om, uppmanas beslutsfattare av skogsägare Wilhelm Dyrssen.
 • Annons
 • Majoritet av partier vill ha aktivt skogsbruk

  Majoriteten av riksdagspartierna vill se ett aktivt skogsbruk. Det visar en enkät gjord av Skogsindustrierna.
 • Kantzoner skapade vid gallring granskas

  Hur man redan vid gallring kan skapa kantzoner, och hur den strandnära skogen utvecklas bäst, undersöks av forskare i flera fältförsök.
 • Annons