Om man inte själv har möjlighet att följa upp arbetet direkt måste man ju köpa den tjänsten, säger Per-Axel ”Palle” Björkman. Han bor i Södertälje, cirka 40 mil från sin skog i Orsa och vet vad han talar om.
Per-Axel Björkman, skogsägare– Ett känt skogsbolag utförde ett avverknings- och gallringsuppdrag hos mig i januari 2010 . Några månader senare fick jag av en skogsgranne höra att man kört sönder den nedre delen av en sluttande myr. Fyra nästan meterdjupa maskinspår i bredd var det som lämnats utan att man meddelade mig som markägare. Alltså noll kontroll, trots att man framhåller i sitt broschyrmaterial att man är certifierad, att maskinförarna utbildas kontinuerligt och att man värnar om miljön.
Den gången frågade ingen om han var nöjd med jobbet. Det gjorde däremot ett annat skogsbolag som utförde en slutavverkning åt mig i januari 2018.
– Där var det en helt annan planering, utförande och slutredovisning. Efter slutfört arbete fick jag tillsammans med slutredovisningen, där också entreprenörens egenkontroll fanns dokumenterad, en enkät. I den fick jag svara på om var nöjd med bemötande, utförande, redovisning och helheten.
Genom att ta några mobilbilder av till exempel blöta områden, överfarter, naturvårdshänsyn med mera efter slutfört arbete – som ett komplement till slutredovisningen – skulle skogsbolagen göra en viktig insats, anser han.
– Det skulle ha stor betydelse både för skogsägare och miljön genom att vi slipper åka många mil eller köpa tjänsten för efterkontroll.
– Jag tror också att det skulle ge en fin goodwill till de skogsbolag och entreprenörer som skulle införa det här tankesättet. En winwin-effekt för alla parter, säger Palle Björkman.
Berättat för Karin Lepikko
SKOGEN 12/2019