Diplodiasvampen som främst angriper tall är relativt ny i Sverige och hittills inte så spridd. Forskare tror att svampen kan leva latent i tallar utan att göra skada och sedan blossa upp när träden blir försvagade av olika förändringar i miljön.
Nya rön antyder att just så är fallet hos unga träd med knäckesjuka, men det tycks bero på hur allvarligt angreppet av knäckesjukan är.
– Vi fann inget som tydde på att själva såren (av knäckesjuka, reds anm) gynnade diplodiasjukan, men däremot att diplodiasjuka var associerat med svårighetsgraden av knäckesjukan. Ju större problem träden hade med knäckesjuka under skottskjutningen, desto större mängd diplodia hittade vi i skotten under sommaren, oavsett om de hade sår eller inte, berättar Matilda Stein Åslund vid SLU i ett presmeddelande.
Hon är huvudförfattare till en ny studie om försöken som samtidigt inger visst hopp. Några av upptäckterna skulle förhoppningsvis kunna användas för att förädla fram plantor med större motståndskraft.
– Vi tolkar våra resultat som att allvarliga symptom från en annan sjukdom på trädet kan underlätta för diplodiasjukan att etablera sig i unga tallskott genom att försvaret påverkas negativt. Men våra resultat visar också att eftersom trädens sjukdomsstatus är konsekvent mellan åren så finns det antagligen en genetisk komponent i tolerans mot sjukdomar som man kan utnyttja i tallförädlingen, säger Matilda Stein Åslund.
Anders Danielsson