Föreningen Skogen firar i år sitt 140-årsjubileum med ett intressant arrangemang i Sollefteå. Skogshistoriska Sällskapet svarar för andra dagens program med båtfärd på Ångermanälven genom Ådalen på temat skogs- och industrihistoria.
Läs mer och anmäl mig
Gallrade nyheter sedan 1914
Selesjö är en inspirations- och visningsfastighet med inriktning på viltanpassat skogsbruk och hur natur-/kultur- och landskapsvård kan kombineras med bibehållen virkesproduktion. Starta din prenumeration här!
Att plantera skog brukar ses som en positiv åtgärd på grund av kolbindningen. Men plantering kan ge både positiva och negativa effekter på marktemperaturen, skriver forskarna Wilhelm May och Peter Miller på centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) vid Lunds universitet tillsammans med Benjamin Smith från Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap. I en rapport lyfter de fram faktorer som är relevanta för markanvändare och beslutsfattare samt för utvecklingen av framtida klimatmodeller. Markanvändning och marktäcke påverkar till exempel temperatur och lokalt klimat, och detta gör att skogens påverkan är en mer komplex fråga än bara en kolbindningsbudget.
Annons
Hur marken används och brukas får följder för temperaturen. Ett exempel är att snöklädd barmark liksom åkrar reflekterar solljus. Därmed bidrar de till svalare temperaturer i högre grad än skog som det har snöat på.
Trädplantering på öppen mark påverkar temperaturen nära markytan på olika sätt. En plantering kan alltså leda till uppvärmning genom att den minskar reflektionen av solstrålning och även genom att bromsa medelvindhastigheten vid markytan.
Men trädplantering ger också högre avdunstning, vilket sänker temperaturer nära markytan, särskilt under senvår och sommar. På längre sikt kommer även effekten av skogsplantering i Sverige att påverkas av framtida klimat. Varmare temperaturer nära markytan, särskilt på vintern, och minskad nederbörd under somrarna kan minska skogsplanteringens kyleffekter.
Forskarna påpekar att de är oklart hur balansen mellan de påverkande faktorerna ser ut. Just därför bör även mark- och vegetationsförändringar finnas med i framtidens klimatmodeller, tillsammans med faktorer som människors beslut och handlingar runt markanvändning och markförvaltning, anser de.
SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr.
Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.