Klimathjältar sätter sig vid förhandlingsbordet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. På Future Forests seminariedagar om framtiden skog syntes en spirande vilja att se klimatfrågan som en enande kraft. Framtidens klimathjältar är de som sätter sig vid förhandlingsbordet idag!

Många olika intressen måste finnas representerade i diskussionen om skogen och klimatnyttan. Även om olikheterna är uppenbara. Det syns inte minst i inställningen till översynen av skogsvårdslagen. Många, många skogsägare vill värna rådande ”frihet under ansvar”. Naturskyddsföreningen, däremot, anser att tiden är övermogen för en översyn.

Annons
Annons

– Hur kan tunga skogliga aktörer hävda att en lag som är anpassad efter 1993 är så bra att den kan möta framtiden? undrade föreningens Jan Terstad, paneldeltagare vid en av dagarna.

Detta medan andra, som Marie Wickberg, Mellanskog,  bad politikerna att inte vara klåfingriga

– Frihet under ansvar fungerar bra. 300 000 skogsägare som tar olika beslut om sina skogar är i sig en garanti för en nyttig variation inom skogsbruket, ansåg hon.

Det här är exempel på de åsikter som alltså ska mötas vid förhandlingsbordet.  Att sitta med vid förhandlingar som går trögt är tungt. Det vet alla som någon gång varit med.

Möjligen är det ännu tyngre att behöva rapportera tillbaks till den grupp man representerar: ”Det gick inte! Vi fick kompromissa” är ord som kan väcka stort missnöje.

På kort sikt hade de kanske känts bättre att berätta att man sagt nej och lämnat förhandlingarna i vredesmod? Sådant har förekommit. Ett nejbudskap är så mycket lättare att sprida. Få verksamheter vill profilera sig genom kompromisser! Det skapar sällan rubriker.

Men vi på Föreningen Skogen tror på kompromisser. Åtminstone när de görs på vägen mot ett större mål. Vi tror att hjälten är den som ena dagen vid förhandlingsbordet  kan ta ett steg tillbaks för att i andra sammanhang komma framåt.

Glädjande nog fanns det på Future Forests seminarium om klimatet och framtiden flera aktörer som hade liknande tankar. Lise Nordin, Miljöpartiet, påminde om tidigare konflikter inom vattenkraften.

– Det var en stor fajt mellan miljörörelser, produktionsintressen och en mängd andra parter. Men när man satte sig ner för att mötas så upptäckte man att de aktuella, av vissa fruktade, EU-kraven faktiskt inte innebar några dramatiska förändringar. Man kunde enas.  

Olof Johansson, Sveaskog, sa att vi kanske börjat i fel ände när vi pratar om bästa möjliga klimathänsyn i termer av teknikaliteter i skogsbruket. Vi kanske istället ska börja med ”själva kärnan”.

– Vi kanske ska fråga oss: Hur ser ett bra liv ut? Vilket är vårt ansvar och vår plats i världen? Vi har ett unikt skogsbruk och vi har ett ansvar att hantera det, sa han.

Och den som alltid ser konflikter som ett hinder, kan lära av idéhistoriker Erland Mårald.

– Kom ihåg att förändringar börjar med konflikter, sedan följer självrannsakan, därefter dialog och sedan kommer begynnande nytänkande.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Annons
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Etiopiskt skogsprojekt får svenskt hållbarhetspris

  Organisationen Forested Foods har fått ett svenskt hållbarhetspris för sitt arbete med att etablera skogsjordbruk i Etiopien. 
 • Annons
 • Brand på lantbruksuniversitet troligtvis anlagd

  Kategorier: SLU Alnarp
  Tidigt på onsdagsmorgonen drabbades Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp av en brand i en träbyggnad. Branden, som misstänks vara anlagd, påverkar inte terminsstarten.
 • Natur kan trigga ungas klimatångest

  Kategorier: barn och natur, klimatoro
  För vissa barn kan vistelse i skog och natur ge ångest istället för glädje. Upplevelsen triggar oron för klimatförändringar, enligt en brittisk studie.
 • Annons