Klimatguide ger framtidsfrågor en skjuts

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Hur ska man tänka om klimatet och den egna skogen? En tankeväckande möjlighet att få några svar finns med Skogsstyrelsens klimatguide på nätet. SKOGEN testar.

Skogens klimatråd är ett beslutsstöd på webben. Det innebär att skogs­ägaren matar in uppgifter och ett system ger svar utifrån de uppgifter som har matats in. 

Annons
Annons

Ulf RydjaUlf RydjaUlf Rydja är rådgivningsspecialist och har varit med och jobbat med guiden som kom för några år sedan. Han vet hur den är tänkt att fungera. 
– Skogsägaren behöver en uppdaterad skogsbruksplan som grund. Någon besökare tyckte att guidens frågor var för många och för svåra. På nätet är folk ofta lite otåliga, men om frågorna är alltför enkla blir svaren också mer allmänt hållna.

Guiden frågar om trädslagsfördelning och åldersstruktur på skogsägarens fastighet. Andra frågor försöker ringa in skogsägarens mål med skogsinnehavet och vilken typ av skogsägare man är. Beredd att ompröva? Pigg på att testa nytt? Aktiv? Eller eventuellt inte.
– De råd man sedan får gäller hela fastigheten, eftersom frågorna ligger på den nivån. Vi tar inte in till exempel markförhållanden, och därför ger guiden bara en fingervisning om vad man kan göra och vad man kanske borde tänka över inför framtiden.

Det är naturligt att framtidsfrågorna och klimatet kopplas ihop med de mål en skogsägare har med sin skog. Planerar man för det ena eller det andra målet blir ju åtgärderna olika. Men hur vanligt är det med uttalade mål i det privata skogsbruket?
– Vi har väl både känslan av och vittnesmålen om att skogsägaren visst har mål med sin skog – men de kanske är otydligt formulerade, säger Ulf Rydja.  

Han tror att ett liknande beslutsstöd skulle kunna medverka till att formulera just målen, men klimatguiden är för när­varande Skogsstyrelsens enda beslutsstöd av det här slaget. Framtiden får utvisa om det blir fler.

SKOGEN 4/2019

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Han vill starta ideell brandkår

  Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.
 • Annons