UTOMHUS.

Klassrum i skogen blev stor succé

28 mars 2019 Skogen i skolan blir skolan i skogen med Värmlands första uteklassrum i en skol­skog. Eldsjälen bakom idé och snickrande är Jens Meyer.

Klassrum i skogen blev stor succé

Skattkärrsskolan i Karlstad har fått ett gediget skydd i skogen mot väder och vind för lärare och elever. 50 kvadratmeter under tak ger plats åt 50 barn på sittbänkar som kan värma sig kring en eldstad.

Personen bakom verket är Jens Meyer, regionsamordnare för Skogen i skolan i Värmland. 
– Idén om ett riktigt klassrum i skogen har jag haft i 15 år. Man brukar ju säga att man ska vara torr, varm och mätt för att ha roligt skogen, skämtar han.

Tanken är att barnen ska kunna vistas och undervisas mer i sin skolskog. Och det ­verkar ha lyckats. Skolan har infört ett bokningssystem för det populära uterummet.
Vindskyddet – som ska få ett annat, mer passande namn – har väggar mot norr och öster. Mot väster och söder är det öppet, vilket enligt Jens har varit särskilt lyckat.
– Mot söder finns en röjd kraftledningsgata om gör att eftermiddagssolen når in under taket. Jättemysigt!

Till bygghjälp har han haft personer från Skogsstyrelsens satsning Naturnära jobb. Materialet kostade knappt 40 000 kronor. Medel kom delvis från Ljungbergfonden genom en ansökan gjord av Skogens i Skolans nationella kansli. Även kommunen och Skog och samhälle i Värmlands län (SSIF) har bidragit. Jens Meyer hoppas att klassrummet ska inspirera andra. – Alla är välkomna hit för att titta, kopiera och bygga.

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb