Klartecken för elva naturreservat i Jokkmokk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu är det klart att elva nya naturreservat kommer att bildas i mycket gamla tallskogar i Jokkmokk. Regeringen har godkänt Naturvårdsverkets köp av 5 000 hektar skogsmark i kommunen.

Reservaten bildas på markområden med mestadels tallskog. De ingår i ett av de största oskyddade ur- och naturskogsområden som finns kvar i Sverige. Affären gör att två stora naturreservat i Skorvkullen och i Karatj-Råvvåive kan bildas.

Annons
Annons

Naturvårdsverket klan alltså slutföra den större överenskommelsen med markägaren Jokkmokks Allmänning gällande elva naturområden på totalt 10 000 hektar skog.

Det hårda arbetet med att komma fram till den nuvarande uppgörelsen har pågått under flera år, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Jag uppskattar det omfattande arbete som alla parter har gjort för att hitta en överenskommelse mellan markägaren och staten. Regeringens långsiktiga strategi kommer vara att fortsätta stärka hotade naturområden med höga värden över hela landet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Skogen i områdena är mestadels mycket gamla, med beståndsåldrar på 200-500 år. I områdena finns flera rödlistade arter och sjön Rödingstjärnen är en populär fiskesjö.

På grund av att kostnaden för förvärven av de två markområdena överstiger 20 miljoner kronor behövdes regeringens godkännande.

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons