Klartecken för elva naturreservat i Jokkmokk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu är det klart att elva nya naturreservat kommer att bildas i mycket gamla tallskogar i Jokkmokk. Regeringen har godkänt Naturvårdsverkets köp av 5 000 hektar skogsmark i kommunen.

Reservaten bildas på markområden med mestadels tallskog. De ingår i ett av de största oskyddade ur- och naturskogsområden som finns kvar i Sverige. Affären gör att två stora naturreservat i Skorvkullen och i Karatj-Råvvåive kan bildas.

Annons
Annons

Naturvårdsverket klan alltså slutföra den större överenskommelsen med markägaren Jokkmokks Allmänning gällande elva naturområden på totalt 10 000 hektar skog.

Det hårda arbetet med att komma fram till den nuvarande uppgörelsen har pågått under flera år, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Jag uppskattar det omfattande arbete som alla parter har gjort för att hitta en överenskommelse mellan markägaren och staten. Regeringens långsiktiga strategi kommer vara att fortsätta stärka hotade naturområden med höga värden över hela landet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Skogen i områdena är mestadels mycket gamla, med beståndsåldrar på 200-500 år. I områdena finns flera rödlistade arter och sjön Rödingstjärnen är en populär fiskesjö.

På grund av att kostnaden för förvärven av de två markområdena överstiger 20 miljoner kronor behövdes regeringens godkännande.

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons