Klädjätte samarbetar med Södra

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Södra.
Med hjälp av skogen återvinner Södra textil. Det nya materialet tar nu klivet in i klädbutikerna.

Södra är först i världen med den här typen av återvinningsprocess i stor skala och nu har intresset vaknat från modeindustrin.

Annons
Annons

Det är den globala klädkedjan Bestseller som idag börjar sälja sommarskjortor för män i materialet. Skjortorna säljs under varumärket Jack & Jones i deras webbutiker. 
Kollektionen görs av textil tillverkad av Södras massa. Den, i sin tur, tillverkas av textilavfall av blandmaterial och vedcellulosa.Textilen som återvinns kommer exempelvis från hotell och restauranger, men också från gamla plagg.
Södras vd Lotta Lyrå anser att det är en viktig milstolpe att man nu gått från idé till, vad hon kallar, en banbrytande process.
– Nu kommer materialet kunna hittas i garderober världen över. Genom att kombinera återvunnen textil med träfiber från våra 52 000 medlemmars hållbart skötta skogar kan vi skapa en mer cirkulär textilindustri och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bestseller för att uppnå detta, säger hon i ett pressmeddelande.
Södra lanserar det återvunna materialet under varumärket Oncemore.
I takt med att tekniken och kapaciteten skalas upp, kan Oncemore få en mycket positiv effekt, anser klädkedjan Bestsellers hållbarhets- och innovationschef Camilla Skjønning. Hon säger att hon hoppas att den nya kollektionen är början på ett långsiktigt samarbete för en cirkulär modeindustri.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons