Kirkegaard hade fel

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Alla vill ha utveckling – men ingen vill ha förändring. Det menade filosofen Kierkegaard. Men han hade fel.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare Tidningen SKOGENDet skojade vi om, glada på redaktionen när vi läste vad ni prenumeranter tycker om SKOGEN. Vi gjorde som bekant om tidningen ganska radikalt i höstas: mer tidningskänsla, tydligare kontraster kort/långt och tydligare struktur i tidningen. Efter ett halvår tycker en tredjedel att det blev bättre. Det visar vår enkät till 400 prenumeranter. Fyra procent tycker att det var bättre innan. Över hälften tycker att den är likvärdig   och det är ett så gott betyg som något: Förändringar ska trots allt helst inte störa läsningen.

Annons
Annons

Lite mer ur undersökningen. Den genomsnittliga lästiden per nummer är 73 minuter, ett extremt högt värde  i tidskriftsvärlden. En av de främsta förklaringarna är troligen ganska enkel. SKOGENs läsare är sanna skogsentusiaster, de brinner för sin egen skog och många har skogsyrken. Betydligt mer än hälften är med i Föreningen Skogen, det är också ett bevis på engagemang för skogen.
För omdömen som lättläst, informativ, trovärdig och saklig är resultaten bland de högre som undersökningsföretaget någonsin har haft för en tidning eller tidskrift. Och de har varit med länge.
I alla 101 år har SKOGEN haft fokus på skogsskötsel, virkesmarknad och teknik. Vid omgörningen i höstas fick de varsin tydlig avdelning, en grön, en beige och en blå. Inte överraskande är läsarna mycket intresserade av de ämnena.
Även annonserna är viktig läsning i en tidskrift. De flesta av er läsare anser att de tillför tidningen något. 57 procent av männen och 47 procent av kvinnorna  uppger att de får värdefull information från annonserna!
 
Vad behöver vi då bli bättre på? Andelen kvinnor bland prenumeranterna. Fördelningen är hygglig bland läsarna, många kvinnor läser sin partners tidning. Men bland prenumeranterna har vi bara lyckats charma tio procent kvinnor. Nyhetsbrevet eSKOGEN är välkänt, liksom platsannonserna på webben. Men webben i övrigt och Facebook lockar inte tillräckligt många. 14 procent tycker dessutom att tidningens artiklar borde vara längre och djupare. Där har vi något att fundera på.
Mycket av innehållet i SKOGEN är tips, tester och goda exempel. Undersökningen, och alla andra reaktioner vi får, visar att ni prenumeranter är hungriga på både utveckling och förändring. Søren Kierkegaard hade alltså fel.
 
SKOGEN 4/2015
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons