Kirkegaard hade fel

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Alla vill ha utveckling – men ingen vill ha förändring. Det menade filosofen Kierkegaard. Men han hade fel.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare Tidningen SKOGENDet skojade vi om, glada på redaktionen när vi läste vad ni prenumeranter tycker om SKOGEN. Vi gjorde som bekant om tidningen ganska radikalt i höstas: mer tidningskänsla, tydligare kontraster kort/långt och tydligare struktur i tidningen. Efter ett halvår tycker en tredjedel att det blev bättre. Det visar vår enkät till 400 prenumeranter. Fyra procent tycker att det var bättre innan. Över hälften tycker att den är likvärdig   och det är ett så gott betyg som något: Förändringar ska trots allt helst inte störa läsningen.

Annons
Annons

Lite mer ur undersökningen. Den genomsnittliga lästiden per nummer är 73 minuter, ett extremt högt värde  i tidskriftsvärlden. En av de främsta förklaringarna är troligen ganska enkel. SKOGENs läsare är sanna skogsentusiaster, de brinner för sin egen skog och många har skogsyrken. Betydligt mer än hälften är med i Föreningen Skogen, det är också ett bevis på engagemang för skogen.
För omdömen som lättläst, informativ, trovärdig och saklig är resultaten bland de högre som undersökningsföretaget någonsin har haft för en tidning eller tidskrift. Och de har varit med länge.
I alla 101 år har SKOGEN haft fokus på skogsskötsel, virkesmarknad och teknik. Vid omgörningen i höstas fick de varsin tydlig avdelning, en grön, en beige och en blå. Inte överraskande är läsarna mycket intresserade av de ämnena.
Även annonserna är viktig läsning i en tidskrift. De flesta av er läsare anser att de tillför tidningen något. 57 procent av männen och 47 procent av kvinnorna  uppger att de får värdefull information från annonserna!
 
Vad behöver vi då bli bättre på? Andelen kvinnor bland prenumeranterna. Fördelningen är hygglig bland läsarna, många kvinnor läser sin partners tidning. Men bland prenumeranterna har vi bara lyckats charma tio procent kvinnor. Nyhetsbrevet eSKOGEN är välkänt, liksom platsannonserna på webben. Men webben i övrigt och Facebook lockar inte tillräckligt många. 14 procent tycker dessutom att tidningens artiklar borde vara längre och djupare. Där har vi något att fundera på.
Mycket av innehållet i SKOGEN är tips, tester och goda exempel. Undersökningen, och alla andra reaktioner vi får, visar att ni prenumeranter är hungriga på både utveckling och förändring. Søren Kierkegaard hade alltså fel.
 
SKOGEN 4/2015
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons