Ägandet är inte det viktiga om man frågar dem själva. Det som bönderna vill ha är väletablerade brukarrättigheter. Det visar en doktorsavhandling som Ping Qin nyligen presenterat vid Göteborgs universitet. Resultatet kan bli ett provokativt inlägg i debatten om Kinas skogsreformer.
Reformerna i skogen började införas redan 1978. Enskilda hushåll har fått rätt att bruka skog istället för att den sköts kollektivt av byarna. Det har fungerat bra i jordbruket och därför har skogen följt efter. Men själva ägandet har man hittills inte släppt. 40 procent av skogen ägs av staten, resten av bykollektiv. Och även om kollektiven håller staten ett stadigt grepp.
Ägandet av marken brukar höra till det sista som landets ledning släpper i gamla kommunistländer, men nu är privatiseringen en fråga som ständigt debatteras i Kina, bland såväl forskare som politiker.
— Vad jordbrukare själva vill och anser sig behöva, ignoreras därmot ofta av forskare och beslutsfattare, trots att just det har stor betydelse för hur lyckosam en reform ska bli.
— Och än så länge ser bönderna i vår studie inga fördelar med privatisering. Däremot är decentralisering av makten över skogen viktig, för att stärka deras brukarrättigheter, säger Ping Qin.
Läs mer i senaste SKOGEN 4-09.
Text: Bengt Ek bengt@skogen.se