Kemiska ­skydd fasas ut

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Nästa år är det inte längre tillåtet att använda kemiska plantskydd i certifierat skogsbruk. Det är dags att se över mekaniska alternativ – men kunskapen om dem är inte så stor.

Kemisk viltskyddsbehandling av planta.Kemisk viltskyddsbehandling av planta. Fotograf: Björn Svensson/SKOGENbildFrån och med nästa år kommer skogscertifieringarna FSC och PEFC inte längre att acceptera insekticidbehandlade plantor. FSC har tidigare givit dispens för insekticidbehandling mot snytbagge vid akuta behov, men i fortsättningen kommer inte heller det att medges.

För den certifierade skogsägaren gäller därför till exempel gnagskydd av olika slag. Deras verkan undersöks av bland annat Karin Hjelm på Skogforsk i samarbete med Kristina Wallertz på SLU. 

Förra året påbörjade de ett treårigt försök, men det extrema vädret gjorde resultaten osäkra. Det var svag vegetation på hyggena på grund av torkan och helt enkelt ganska lite ”gnag” över lag, och kombinationen av den höga värmen och mindre vegetation på hyggena på grund av torkan hjälpte förmodligen till att minska snytbaggarnas gnag. 

Annons
Annons

Mekaniskt plantskyddNästa år slutar Svenska skogsplantor helt att sälja plantor med kemiskt skydd mot snytbagge. Företaget anser att det sandbaserade varianten Conniflex (bilden) är ett fullgott alternativ till jämförbar kostnad.De närmaste åren ska förhoppningsvis visa om de mekaniska plantskydden håller snytbaggarna borta lika bra som insekticiderna och om planttillväxten påverkas.
– Det finns ganska få oberoende studier av de mekaniska plantskydden. Utvecklingen av dem har gått snabbt sedan insekticiderna började fasas ut, säger Karin Hjelm.
Man bör enligt henne också beakta vad den praktiska hanteringen av plantorna med de nya skydden betyder. Det är stor skillnad på forskarnas testplanteringar, där kanske varje planta kan hanteras omsorgsfullt för att på rätt sätt hamna på rätt plats, och de vardagliga planteringarna, som ­kräver sekundsnabba beslut av plantören. 

Förra årets forskningsresultat pekade på att olika typer av planteringsrutiner påverkar överlevnaden i hög grad.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019, tema "Ny skog". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons
 • vietnamesisk tallskog

  Exportländer drabbas hårt

  Kategorier: virkesmarknad
  VÄRLDEN. Tropiska länder tappade mycket av sin export till Europa redan i slutet av 2019.
 • Avsättningarna ökar

  De frivilliga avsättningarna ökade med nästan 45 000 hektar i fjol. Ökningen av formellt skyddad skog var 22 000 hektar.
 • Annons