Kemiska ­skydd fasas ut

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Nästa år är det inte längre tillåtet att använda kemiska plantskydd i certifierat skogsbruk. Det är dags att se över mekaniska alternativ – men kunskapen om dem är inte så stor.

Kemisk viltskyddsbehandling av planta.Kemisk viltskyddsbehandling av planta. Fotograf: Björn Svensson/SKOGENbildFrån och med nästa år kommer skogscertifieringarna FSC och PEFC inte längre att acceptera insekticidbehandlade plantor. FSC har tidigare givit dispens för insekticidbehandling mot snytbagge vid akuta behov, men i fortsättningen kommer inte heller det att medges.

För den certifierade skogsägaren gäller därför till exempel gnagskydd av olika slag. Deras verkan undersöks av bland annat Karin Hjelm på Skogforsk i samarbete med Kristina Wallertz på SLU. 

Förra året påbörjade de ett treårigt försök, men det extrema vädret gjorde resultaten osäkra. Det var svag vegetation på hyggena på grund av torkan och helt enkelt ganska lite ”gnag” över lag, och kombinationen av den höga värmen och mindre vegetation på hyggena på grund av torkan hjälpte förmodligen till att minska snytbaggarnas gnag. 

Annons
Annons

Mekaniskt plantskyddNästa år slutar Svenska skogsplantor helt att sälja plantor med kemiskt skydd mot snytbagge. Företaget anser att det sandbaserade varianten Conniflex (bilden) är ett fullgott alternativ till jämförbar kostnad.De närmaste åren ska förhoppningsvis visa om de mekaniska plantskydden håller snytbaggarna borta lika bra som insekticiderna och om planttillväxten påverkas.
– Det finns ganska få oberoende studier av de mekaniska plantskydden. Utvecklingen av dem har gått snabbt sedan insekticiderna började fasas ut, säger Karin Hjelm.
Man bör enligt henne också beakta vad den praktiska hanteringen av plantorna med de nya skydden betyder. Det är stor skillnad på forskarnas testplanteringar, där kanske varje planta kan hanteras omsorgsfullt för att på rätt sätt hamna på rätt plats, och de vardagliga planteringarna, som ­kräver sekundsnabba beslut av plantören. 

Förra årets forskningsresultat pekade på att olika typer av planteringsrutiner påverkar överlevnaden i hög grad.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019, tema "Ny skog". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons