Kedjesträckare fixar filningen

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
PRODUKTNYTT. Att underhållsfila motorsågens kedja kräver precision. Om kedjan fort­farande sitter på sågen kan det ibland bli lite väl ostadigt för att resultatet skall bli så bra som man önskar.

Nu finns ett smidigt hjälpmedel. Det är en liten kedjesträckare från Finland som är tillverkad av slittålig plast och mycket enkel att använda. När man har gjort ren sågen placerar man svärdet med den påsatta kedjan i ett skruvstycke. Sträckaren fästs med vingmuttrar i infästningsspåren i svärdets bak­stycke, sedan spänner man kedjan på svärdet. 

Annons
Annons

När det är gjort går det lätt att fila kedjan. Svärdet sitter stadigt i skruvstycket och ­sträckaren ser till ­kedjan förblir spänd. 
Sträckaren har också ett särskilt spår som gör det enkelt att mata fram nya länkar för filning allt eftersom.

Undertecknad som skam till sägandes har en förmåga att ibland samla slöa sågkedjor på hög kunde konstatera att sträckaren avsevärt ökade motivationen att åter få kedjorna på bettet.
Kedjesträckaren kostar 245 kronor med moms hos Skogma.

SKOGEN 5/2019

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Emil blev mästare i skotarkörning

  Emil Sundberg 17 år från Vårgårda vann skol-SM i skotarkörning.
 • Annons
 • Skogforsk blir kvar i Sävar

  Kategorier: Skogforsk, Norrbotniabanan
  Norrbotniabanans sträckning drabbar inte Skogsforsk försöksstation i Sävar. Det står klart efter Trafikverkets beslut.
 • ”Var fjärde avverkning kan stoppas”

  Var fjärde avverkning i nordvästra Sverige riskerat att stoppas med Skogsstyrelsens nya metod för att inventera nyckelbiotoper, enligt LRF.
 • Annons
 • Skogsbruk i Laos

  Här byggs välfärd med hållbart skogsbruk

  BELÖNAD. I Laos får degraderad skogsmark nytt liv. Guldkvistbelönade jägmästaren Martin Forsén är vd för det svenska bolaget bakom idén, Burapha Agro-Forestry.
 • ”Skogsstyrelsens beslut nedgraderar nyckelbiotoperna”

  DEBATT. Det fanns en gång en tid då bevarandet av nyckelbiotoper, våra allra mest skyddsvärda skogar, var något att vara stolt över i det svenska skogsbruket  Idag har nyckelbiotoperna istället blivit ett skällsord och ett politiskt slagträ. Men det finns en oprövad väg framåt, skriver flera företrädare för naturvårdsorganisationer.
 • Annons