Kedjesträckare fixar filningen

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
PRODUKTNYTT. Att underhållsfila motorsågens kedja kräver precision. Om kedjan fort­farande sitter på sågen kan det ibland bli lite väl ostadigt för att resultatet skall bli så bra som man önskar.

Nu finns ett smidigt hjälpmedel. Det är en liten kedjesträckare från Finland som är tillverkad av slittålig plast och mycket enkel att använda. När man har gjort ren sågen placerar man svärdet med den påsatta kedjan i ett skruvstycke. Sträckaren fästs med vingmuttrar i infästningsspåren i svärdets bak­stycke, sedan spänner man kedjan på svärdet. 

Annons
Annons

När det är gjort går det lätt att fila kedjan. Svärdet sitter stadigt i skruvstycket och ­sträckaren ser till ­kedjan förblir spänd. 
Sträckaren har också ett särskilt spår som gör det enkelt att mata fram nya länkar för filning allt eftersom.

Undertecknad som skam till sägandes har en förmåga att ibland samla slöa sågkedjor på hög kunde konstatera att sträckaren avsevärt ökade motivationen att åter få kedjorna på bettet.
Kedjesträckaren kostar 245 kronor med moms hos Skogma.

SKOGEN 5/2019

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • En andra barkborrevåg sveper fram

  Kategorier: granbarkborren
  Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Virkesstudion kör igång

  Virkesstudion är tillbaks efter sommarpausen. I avsnitt 15 diskuteras det avvaktande läget på virkesmarknaden.
 • "Skifte från fossilt till förnybart minskar inte utsläppen"

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT. Rätt skött kan skogen leverera råvaror utan att det spär på växthuseffekten. Men när skogsnäringen hävdar att ett ökat virkesuttag skulle dämpa växthuseffekten, då är man ute på hal is, skriver Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
 • Annons
 • Ökat intresse för avverkning i juli

  Den areal som anmälts för avverkning i juli var den största på nio år. En orsak kan vara skadeangreppen av granbarkborre.
 • Markradar ger besked om skogsmark

  Med hjälp av markradar kan man se var det finns stenblock och hällar i skogsmarken, enligt en ny studie.
 • Annons