Kedjesträckare fixar filningen

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
PRODUKTNYTT. Att underhållsfila motorsågens kedja kräver precision. Om kedjan fort­farande sitter på sågen kan det ibland bli lite väl ostadigt för att resultatet skall bli så bra som man önskar.

Nu finns ett smidigt hjälpmedel. Det är en liten kedjesträckare från Finland som är tillverkad av slittålig plast och mycket enkel att använda. När man har gjort ren sågen placerar man svärdet med den påsatta kedjan i ett skruvstycke. Sträckaren fästs med vingmuttrar i infästningsspåren i svärdets bak­stycke, sedan spänner man kedjan på svärdet. 

Annons
Annons

När det är gjort går det lätt att fila kedjan. Svärdet sitter stadigt i skruvstycket och ­sträckaren ser till ­kedjan förblir spänd. 
Sträckaren har också ett särskilt spår som gör det enkelt att mata fram nya länkar för filning allt eftersom.

Undertecknad som skam till sägandes har en förmåga att ibland samla slöa sågkedjor på hög kunde konstatera att sträckaren avsevärt ökade motivationen att åter få kedjorna på bettet.
Kedjesträckaren kostar 245 kronor med moms hos Skogma.

SKOGEN 5/2019

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons