Kartor visar vägen till barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Angrepp av granbarkborre. Arkivbild.
Regeringspengarna för bekämpning av granbarkborre kommer delvis att användas till karttjänster som visar var risken för angrepp är stor.

I förra veckan beslöt regeringen att ta 2,2 miljoner kronor ur det nationella skogsprogrammets kassa för att användas till bekämpning av granbarkborre.  

Annons
Annons

Skogsstyrelsen har nu beslutat att använda en del av pengarna till kartunderlag som ska ge en fingervisning om var ökad risk för angrepp finns. Europeiska satellitbilder i kombination med den pågående laserskanningen i Sverige ger bra dataunderlag för att utveckla kartor som kan användas i jakten på granbarkborre, enligt myndigheten.

Kartorna ska vara klara tills nästa års bekämpningsarbete sätter igång.

– Vi har en svensk GIS-industri och fjärranalysforskning av världsklass. Det kan vi nyttja i jakten på granbarkborrarna. Samtidigt har vi på Skogsstyrelsen och skogsbruket ett antal färdiga e-tjänster som kan användas för att sprida informationen till de skogsägare och skogsföretag som bäst behöver den, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till regeringsbeslutet  är bedömningen att  var tredje skogsägare drabbas av granbarkborrens härjningar 2019.  Förra sommaren angreps 3-4 miljoner skogskubikmeter granskog till ett värde av 1.6 miljarder kronor. Skogsstyrelsen räknar med att angreppen blir större i år.

 

 

 

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons