Kartor visar vägen till barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringspengarna för bekämpning av granbarkborre kommer delvis att användas till karttjänster som visar var risken för angrepp är stor.

I förra veckan beslöt regeringen att ta 2,2 miljoner kronor ur det nationella skogsprogrammets kassa för att användas till bekämpning av granbarkborre.  

Annons
Annons

Skogsstyrelsen har nu beslutat att använda en del av pengarna till kartunderlag som ska ge en fingervisning om var ökad risk för angrepp finns. Europeiska satellitbilder i kombination med den pågående laserskanningen i Sverige ger bra dataunderlag för att utveckla kartor som kan användas i jakten på granbarkborre, enligt myndigheten.

Kartorna ska vara klara tills nästa års bekämpningsarbete sätter igång.

– Vi har en svensk GIS-industri och fjärranalysforskning av världsklass. Det kan vi nyttja i jakten på granbarkborrarna. Samtidigt har vi på Skogsstyrelsen och skogsbruket ett antal färdiga e-tjänster som kan användas för att sprida informationen till de skogsägare och skogsföretag som bäst behöver den, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till regeringsbeslutet  är bedömningen att  var tredje skogsägare drabbas av granbarkborrens härjningar 2019.  Förra sommaren angreps 3-4 miljoner skogskubikmeter granskog till ett värde av 1.6 miljarder kronor. Skogsstyrelsen räknar med att angreppen blir större i år.

 

 

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons