Kartor visar vägen till barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringspengarna för bekämpning av granbarkborre kommer delvis att användas till karttjänster som visar var risken för angrepp är stor.

I förra veckan beslöt regeringen att ta 2,2 miljoner kronor ur det nationella skogsprogrammets kassa för att användas till bekämpning av granbarkborre.  

Annons
Annons

Skogsstyrelsen har nu beslutat att använda en del av pengarna till kartunderlag som ska ge en fingervisning om var ökad risk för angrepp finns. Europeiska satellitbilder i kombination med den pågående laserskanningen i Sverige ger bra dataunderlag för att utveckla kartor som kan användas i jakten på granbarkborre, enligt myndigheten.

Kartorna ska vara klara tills nästa års bekämpningsarbete sätter igång.

– Vi har en svensk GIS-industri och fjärranalysforskning av världsklass. Det kan vi nyttja i jakten på granbarkborrarna. Samtidigt har vi på Skogsstyrelsen och skogsbruket ett antal färdiga e-tjänster som kan användas för att sprida informationen till de skogsägare och skogsföretag som bäst behöver den, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till regeringsbeslutet  är bedömningen att  var tredje skogsägare drabbas av granbarkborrens härjningar 2019.  Förra sommaren angreps 3-4 miljoner skogskubikmeter granskog till ett värde av 1.6 miljarder kronor. Skogsstyrelsen räknar med att angreppen blir större i år.

 

 

 

Publicerad:
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Annons
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Etiopiskt skogsprojekt får svenskt hållbarhetspris

  Organisationen Forested Foods har fått ett svenskt hållbarhetspris för sitt arbete med att etablera skogsjordbruk i Etiopien. 
 • Annons
 • Brand på lantbruksuniversitet troligtvis anlagd

  Kategorier: SLU Alnarp
  Tidigt på onsdagsmorgonen drabbades Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp av en brand i en träbyggnad. Branden, som misstänks vara anlagd, påverkar inte terminsstarten.
 • Natur kan trigga ungas klimatångest

  Kategorier: barn och natur, klimatoro
  För vissa barn kan vistelse i skog och natur ge ångest istället för glädje. Upplevelsen triggar oron för klimatförändringar, enligt en brittisk studie.
 • Annons