Kartor visar vägen till barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringspengarna för bekämpning av granbarkborre kommer delvis att användas till karttjänster som visar var risken för angrepp är stor.

I förra veckan beslöt regeringen att ta 2,2 miljoner kronor ur det nationella skogsprogrammets kassa för att användas till bekämpning av granbarkborre.  

Annons
Annons

Skogsstyrelsen har nu beslutat att använda en del av pengarna till kartunderlag som ska ge en fingervisning om var ökad risk för angrepp finns. Europeiska satellitbilder i kombination med den pågående laserskanningen i Sverige ger bra dataunderlag för att utveckla kartor som kan användas i jakten på granbarkborre, enligt myndigheten.

Kartorna ska vara klara tills nästa års bekämpningsarbete sätter igång.

– Vi har en svensk GIS-industri och fjärranalysforskning av världsklass. Det kan vi nyttja i jakten på granbarkborrarna. Samtidigt har vi på Skogsstyrelsen och skogsbruket ett antal färdiga e-tjänster som kan användas för att sprida informationen till de skogsägare och skogsföretag som bäst behöver den, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till regeringsbeslutet  är bedömningen att  var tredje skogsägare drabbas av granbarkborrens härjningar 2019.  Förra sommaren angreps 3-4 miljoner skogskubikmeter granskog till ett värde av 1.6 miljarder kronor. Skogsstyrelsen räknar med att angreppen blir större i år.

 

 

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons