Kartor visar vägen till barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Regeringspengarna för bekämpning av granbarkborre kommer delvis att användas till karttjänster som visar var risken för angrepp är stor.

I förra veckan beslöt regeringen att ta 2,2 miljoner kronor ur det nationella skogsprogrammets kassa för att användas till bekämpning av granbarkborre.  

Annons
Annons

Skogsstyrelsen har nu beslutat att använda en del av pengarna till kartunderlag som ska ge en fingervisning om var ökad risk för angrepp finns. Europeiska satellitbilder i kombination med den pågående laserskanningen i Sverige ger bra dataunderlag för att utveckla kartor som kan användas i jakten på granbarkborre, enligt myndigheten.

Kartorna ska vara klara tills nästa års bekämpningsarbete sätter igång.

– Vi har en svensk GIS-industri och fjärranalysforskning av världsklass. Det kan vi nyttja i jakten på granbarkborrarna. Samtidigt har vi på Skogsstyrelsen och skogsbruket ett antal färdiga e-tjänster som kan användas för att sprida informationen till de skogsägare och skogsföretag som bäst behöver den, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till regeringsbeslutet  är bedömningen att  var tredje skogsägare drabbas av granbarkborrens härjningar 2019.  Förra sommaren angreps 3-4 miljoner skogskubikmeter granskog till ett värde av 1.6 miljarder kronor. Skogsstyrelsen räknar med att angreppen blir större i år.

 

 

 

Publicerad:
 • Gödsel sprids i skogen

  Nu kartläggs ­gödsling och klimat

  Skogsgödsling ökar tillväxten, bindningen av kol och klimatnyttan. Verkar det som. Åtminstone i vissa skogstyper. Om fyra år vet vi mer om hela ­bilden, hoppas en grupp SLU-forskare.
 • Annons
 • Dimmig skogssiluett

  ”Den boreala ­skogen är jordens lunga”

  Med intensifierad skogsvård kan tillväxten i den ­boreala ­skogen fördubblas under en tioårsperiod. Det visar ett ­forsk­ningsprogram i Norrbotten som pågått i 15 år. Till­växten binder kol och främjar ­klimatarbetet -vilket skulle kunna ge skogs­ägarna ­in­täkter i form av utsläppsrätter.
 • ”Kalavverkning måste fasas ut”

  DEBATT. Alla skogar med höga naturvärden måste skyddas och kalavverkning fasas ut. Det är kris i skogen,  skriver 70 organisationer från 25 länder och 30 forskare i ett upprop till politiker och myndigheter.
 • Annons
 • ”Skogsnäringen är inget särintresse”

  Kategorier: debatt, John Widegren, SvD
  Jag kan konstatera att Sten B Nilsson och Moderaterna har olika syn på vad ett särintresse är. Och att Moderaterna skulle ta bort pengarna för nya reservat är helt enkelt inte sant, skriver John Widegren (M) i en slutreplik i SvD.
 • Trädhotell får pris för ekoturism

  Treehotel i Harads utanför Boden har vunnit pris för att de "bäst levandegör svensk ekoturism".
 • Annons